Jusztina
3 °C
16 °C

Neonácik gyújtottak fel egy holokausztmúzeumot

2002.09.05. 17:45
Megrongáltak és felgyújtottak egy Berlin melletti holokausztemlékhelyet a német neonácik csütörtökön. A lipcsei egyetem kutatásai szerint a neonáci eszmék egyre népszerűbbek Németországban.
Német neonácik horogkereszteket festettek a Berlin melletti Belower Wald holokausztemlékhely egyik emlékoszlopára csütörtök hajnalban. A nácik betörték a múzeum két ablakát, gyúlékony folyadékot locsoltak szét, majd meggyújtották azt, de a kiérkező tűzoltók hamar megfékezték a tüzet. Az épület 45 ezer, a ravensbrücki és sachsenhauseni koncentrációs táborból a szovjet csapatok közeledése miatt 1945 áprilisában menetelésre kényszerített fogolynak állít emléket. Az út során több ezren haltak meg, mert legyengült szervezetük nem bírta a megpróbáltatásokat, vagy az őrök lőtték agyon őket.

Nyugaton többen vannak a szélsőségesek

Drámaian erősödnek az antiszemita és a náci eszmék Németországban, áll egy csütörtökön nyilvánosságra hozott, a lipcsei egyetem által készített felmérésben. A kutatókat is meglepte, hogy míg az ország keleti részében csökken, addig a nyugati tartományokban jelentősen népszerűsödtek a szélsőséges eszmék. A nyugati válaszadók 31 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy "túl nagy a zsidók befolyása". Négy évvel ezelőtt ugyanez az arány mindössze 14 százalék volt.

A keleti tartományokban változatlanul a válaszadók 14 százaléka értett ezzel egyet. Ugyanakkor az összes válaszadó 23 százaléka szerint "a zsidók mocskos trükköket is bevetnek előrejutásuk érdekében". Míg a nyugati tartományok lakosainak 22 százaléka értett azzal egyet, hogy "a zsidók nem illenek közénk", ez az arány csak 8 százalék a keleti tartományokban - jelentette a dpa.