Árpád
-2 °C
3 °C

Neonácik gyújtottak fel egy holokausztmúzeumot

2002.09.05. 17:45
Megrongáltak és felgyújtottak egy Berlin melletti holokausztemlékhelyet a német neonácik csütörtökön. A lipcsei egyetem kutatásai szerint a neonáci eszmék egyre népszerűbbek Németországban.
Német neonácik horogkereszteket festettek a Berlin melletti Belower Wald holokausztemlékhely egyik emlékoszlopára csütörtök hajnalban. A nácik betörték a múzeum két ablakát, gyúlékony folyadékot locsoltak szét, majd meggyújtották azt, de a kiérkező tűzoltók hamar megfékezték a tüzet. Az épület 45 ezer, a ravensbrücki és sachsenhauseni koncentrációs táborból a szovjet csapatok közeledése miatt 1945 áprilisában menetelésre kényszerített fogolynak állít emléket. Az út során több ezren haltak meg, mert legyengült szervezetük nem bírta a megpróbáltatásokat, vagy az őrök lőtték agyon őket.

Nyugaton többen vannak a szélsőségesek

Drámaian erősödnek az antiszemita és a náci eszmék Németországban, áll egy csütörtökön nyilvánosságra hozott, a lipcsei egyetem által készített felmérésben. A kutatókat is meglepte, hogy míg az ország keleti részében csökken, addig a nyugati tartományokban jelentősen népszerűsödtek a szélsőséges eszmék. A nyugati válaszadók 31 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy "túl nagy a zsidók befolyása". Négy évvel ezelőtt ugyanez az arány mindössze 14 százalék volt.

A keleti tartományokban változatlanul a válaszadók 14 százaléka értett ezzel egyet. Ugyanakkor az összes válaszadó 23 százaléka szerint "a zsidók mocskos trükköket is bevetnek előrejutásuk érdekében". Míg a nyugati tartományok lakosainak 22 százaléka értett azzal egyet, hogy "a zsidók nem illenek közénk", ez az arány csak 8 százalék a keleti tartományokban - jelentette a dpa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?