Ért ön engem?

2000.03.29. 17:15
A vádlott cselekvőképtelensége miatt napolták el meghatározatlan időre Bécsben a néhány napja megtartott náci orvospert. A 84 éves Heinrich Gross a tárgyalás után interjút adott az ORF-nek, ahol nem tűnt különösebben szellemileg leépültnek. A bíró és az ügyész bekérették a vágatlan felvételt.

A vádlott cselekvőképtelensége miatt napolták el meghatározatlan időre Bécsben a néhány napja megtartott náci orvospert. A 84 éves Heinrich Gross a tárgyalás után interjút adott az ORF-nek, ahol nem tűnt különösebben szellemileg leépültnek. A bíró és az ügyész bekérették a vágatlan felvételt.

Gross a bíróság előtt
Csak tettet?
Egyre valószínűbb, hogy külföldi igazságügyi elmeszakértőt fognak kirendelni a Gross-ügyben. Az utolsó osztrák náci orvosper vádlottja Heinrich Gross, akit a náci eutanázia-programban való részvétellel, illetve gyermekgyilkossággal gyanúsítanak. Az idős orvosnak azt róják terhére, hogy 1944 nyarán a bécsi "Am Spiegelgrund" euthanázia klinika intézeti orvosaként közreműködött kilenc gyermek meggyilkolásában.

Az idős Gross annyira rossz benyomást keltett a tárgyalóteremben, hogy a bíró többször rákérdezett, ért ön engem? A teljes apátiába esett idős orvos perét 40 perc után meghatározatlan időre elnapolták.

Nem sokkal később a 84 éves pszichológus az ügyvédje jelenlétében egy kávézóban interjút adott az ORF egyik forgatócsoportjának. A felvételen egyáltalán nem keltett indiszponált, zavart benyomást, sőt világos, értelmes válaszokat adott. Karlheinz Seewald bíró és Michael Klackl ügyész ezután bekérették a vágatlan felvételt, mert kétségeik támadtak a vádlott cselekvőképtelenségével kapcsolatban. Könnyen lehet, hogy a nyers interjút megvizsgálva egy újabb igazságügyi szakértő megbízása mellett döntenek.

Ha megváltozik a bíróság benyomása a vádlottról, bármikor kérheti egy új szakértő kirendelését - jelentette ki a tartományi bíróság szóvivője. Ezzel kapcsolatban nincsen semmilyen időbeli kötöttség. A büntetőtárgyaláson a bíróság elnöke még a vádlott egészségi állapotának fél éven belüli felülvizsgálatát rendelte el.

Az új szakértő csaknem bizonyosan német lesz - mondta Michael Klackl ügyész. Nem túlzás feltételezni, hogy "a felső-ausztriai térségben az összes szóba jöhető pszichiáternek" kapcsolata volt Gross-szal, hiszen évtizedeken keresztül meghatározó szaktekintélye volt a pszichiátriának. Reinhard Haller, az első szakvéleményt benyújtó szakértő pedig az ország nyugati térségéből származik.

Haller azt állapította meg, hogy Heinrich Gross előrehaladott időskori gyengeelméjűségben szenved. "A koponyafelvételek egyértelmű hegesedett elváltozásokat mutatnak, amelyek az agytevékenység zavarait okozzák." A tárgyalás menetét a vádlott Haller szerint csupán 5-10 percig képes követni. Haller az idős orvos egyre rosszabbodó elmeállapotára, emlékezőtehetségének elvesztésére és állandó ápolásra utaltságára hívta fel a figyelmet. A bíróság erre a szakvéleményre alapozva hozta meg a döntését Gross cselekvőképtelenségéről.  • Tippek
  • Bankszámla