Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Alkotmánymódosítás egy szélsőjobboldali miatt

2005.06.03. 21:51
Még saját pártja, Jörg Haider szélsőséges Szövetség Ausztria Jövőjéért tömörülése is elfordult a Wermachtból megszökötteket bajtársgyilkosnak bélyegző Sieegfried Kampltől. A parlamenti pártok gyorsított eljárásban módosítanák az alkotmányt, nehogy Kampl a parlament felsőházának elnöke lehessen.

Alkotmánymódosítással szeretnék megakadályozni az osztrák pártok, hogy július 1-jétől egy olyan politikus tölthesse be az osztrák parlament felsőházának az elnöki tisztét, aki bajtársgyilkosoknak nevezte a Wehrmachtból megszökött osztrákokat, és azt állította, hogy a II. világháború után brutális nácivadászat tombolt Ausztriában.

A 68 esztendős Siegfried Kampl megpróbálta megmagyarázni áprilisi sajtónyilatkozatát, ám valamennyi politikai párt, közöttük a sajátja, a Jörg Haider karintiai kormányzó vezette szélsőjobboldali Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) tömörülés is elhatárolódott tőle. Kampl állítása szerint csak azokat nevezte bajtársgyilkosnak, akik azért ölték meg társaikat, hogy ők maguk megszökhessenek.

A nácivadászatra vonatkozó kitétellel pedig csak azt akarta érzékeltetni, hogy a háború után sem volt minden rendben Ausztriában.

A Wolfgang Schüssel kancellár vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) pénteken felkarolta az ellenzéki Zöldek már hosszabb ideje hangoztatott ötletét, hogy a felsőháznak vétójogot kellene biztosítani az elnöki poszt betöltésével kapcsolatban. Az alkotmánymódosítási javaslatot minden párt támogatásáról biztosította, azt gyorsított eljárásban terjesztik az illetékes parlamenti bizottság elé, hogy a tartományi parlament a Bundesrat elnökévé választhassa a karintiai BZÖ egy másik képviselőjét.