Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Neonácik pere kezdődik Németországban

2004.10.07. 15:43
A Münchenben kezdődő per öt vádlottja a vád szerint több terrorakciót tervezett, és tevékenységével egy nemzetiszocialista alapokon felépülő diktatúrát akart létrehozni.
Öt szélsőjobboldali pere vette kezdetét szerdán Németországban; a vádak szerint a neonácik egy zsidó közösség központja ellen terveztek pusztító erejű bombamerényletet, valamint egy náci jellegű diktatúra létrehozásán munkálkodtak. A pert egy éven át tartó nyomozás előzte meg.

Három férfi és két nő a per vádlottja, mind az öten az Aktionsbüro Süd csoport tagjai - a csoport a Kameradschaft Süd tagjaiból verbuválódott.

A vádak

A vádlottak 2003 novemberében tervezték végrehajtani merényletüket egy zsidó közösség épületének alapkőletételénél. Az ünnepségen részt vett többek közt Paul Spiegel, a Németországi Központi Zsidó Tanács vezetője és Edmund Stoiber bajor miniszterelnök is.

A tervezett merényleten kívül azzal is vádolják őket, hogy egy nemzetiszocialista alapokon felépülő diktatúra létrehozását tervezték Németországban. Az ügyészség szerint a nácik tervüket terrorista akciókkal kívánták megvalósítani, amiben még az emberáldozatok sem jelentettek volna számukra akadályt.

A pert fokozott biztonsági intézkedések közepette kezdték meg, többek közt olyan bizonyítékokra támaszkodva, melyeket egy, a neonáci színteret elhagyó férfi vallomásaira és egy, az ötven fős Kameradschaft Südbe beépült ügynök munkájára alapoznak.

Terrormerényletekkel a nemzetiszocializmusért

2003-ban a rendőrség tizennégy kiló robbanóanyagot foglalt le a csoport egyik tagjának lakásán; de kézigránátokat, pisztolyokat is találtak, sőt a tervezett merényletek célpontjainak listáját is megtalálták, amin több újságíró közt Franz Maget, Bajorország egyik vezető szociáldemokrata politikusa is szerepelt.

A csoport egyik női tagja elviekben arra is vállalkozott, hogy egy magára erősített bombával, öngyilkos merénylőként hajtson végre támadást az alapkőletételnél, állítja a rendőrség. A terrorista akciót egyébként a Kristályéjszaka hatvanötödik évfordulójára tervezték - Kristályéjszaka néven vált ismerté a Harmadik Birodalom náci rezsimje által rendezett egyéjszakás pogromsorozat, melynek többek közt németországi zsinagógák, zsidó üzletek és lakások estek áldozatul.

Wiese, a vezér

A Kameradschaft Süd letartóztatott vezetője, a huszonnyolc éves kelet-német Martin Wiese és társainak pere 2005 januárja előtt várhatóan nem fog elkezdődni. Wiese egyébként az ügyészség szerint kapcsolatban állt azzal a szélsőjobboldali Német Demokratikus Párttal (NPD), amely több helyet is szerzett a szászországi tartományi választásokon. A férfit a többi vádpont mellett külföldiek ellen elkövetett bűncselekményekben való bűnrészességgel is vádolják.

Német nemzetbiztonsági források szerint 2002-ben több mint száz extrém szélsőjobboldali csoport létezett, és több mint tízezer szélsőjobboldali ideológiákat követő személy élt az országban.

Komoly várakozások, zárt ajtók

A német politika ettől a pertől várja, hogy kiderüljön, a Kameradschaft Südnek volt-e köze az NPD-hez, amely pártot még 2003-ban próbálta ellehetetleníteni a kormány. Az ügy érdekessége, hogy az öt vádlott közül kettő perét mindenképp zárt ajtók mögött fogják tárgyalni, mivel még kiskorúként vettek részt a neonáci csoport működésében.