Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Náci bűnökkel vádolnak egy szlovák férfit Münchenben

2004.09.09. 15:49
Bíróság elé állították azt a nyolcvanhét éves szlovák férfit, akit azzal vádolnak, hogy egy náci egység parancsnokaként a II. világháború végén Szlovákiában része volt 164 civil meggyilkolásában. A férfit távollétében már halálra elítélték 1962-ben Csehszlovákiában, most Münchenben folyik ellene eljárás.
Münchenben kezdetét vette a januárban őrizetbe vett Ladislav Niznánsky pere, aki a megszállt Csehszlovákiában tevékenykedett a második világháború alatt, és százhatvannégy ember meggyilkolásával vádolják. A német állampolgárságot felvett férfi tagadja a vádakat. Niznánsky azt vallotta, hogy szlovák hivatásos katonaként először a náciellenes szlovák nemzeti felkelés előkészítésében vett részt. A felkelés bukása után választás elé állították: vagy részt vesz a partizánok elleni harcban, vagy koncentrációs táborba küldik.

Szlovák ellenállókat mészárolt?

Niznansky a vád szerint egy olyan egység parancsnoka volt, ami szlovák ellenállókat mészárolt le a világháború utolsó hónapjaiban. A vád szerint ő adta ki a parancsot két csehszlovák falu, Ostry Grun és Klak még életben maradt lakosainak kivégzésére - azok ugyanis segítséget nyújtottak a partizánoknak.

A vád szerint a férfi maga géppisztollyal végzett húsz emberrel.

A vád szerint tizennyolc zsidó megölésére is a szlovák származású Niznansky adott parancsot.

A Szabad Európa Rádióban

Niznansky a háború után Nyugat Németországban telepedett le, ahol évekig háborítatlanul élt, és Münchenben a Szabad Európa Rádió munkatársaként tevékenykedett. A prágai belügyminisztérium szerint Niznánsky a háború után kettős ügynök volt. Először elszegődött a csehszlovák állambiztonsági hatóság szolgálatába, mert ez volt a feltétele annak, hogy ne ítéljék el tetteiért. Később Nyugatra távozott, ahol megkereste az amerikai katonai elhárítást, s annak is felajánlotta szolgálatait.

A férfit a gyilkosságok miatt 1962-ben távollétében már halálra elítélték Csehszlovákiában. A német ügyészség még 2001-ben kezdett nyomozni utána a szlovák hatóságok kérésére. A pert egyébként Szlovákiában is figyelemmel kísérik, ahol nemrégiben ünnepelték a nácik elleni felkelés hatvanadik évfordulóját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!