Auguszta
-3 °C
2 °C

Neonáci felvonulást tiltottak be Nyitrán

2008.05.08. 14:35
Felvonulásra kért engedélyt Malina Hedvig egyik támadója a szlovákiai Nyitrán. Mivel a fiatal férfiról köztudott, hogy aktív tagja a neonáci mozgalomnak, illetve hogy korábban is részt vett újfasiszta tüntetéseken, a helyi önkormányzat nem adta meg az engedélyt.

Drogellenesnek álcázott neonáci felvonuláshoz kért engedélyt a szlovákiai Nyitrán Malina Hedvig egyik állítólagos támadója. A város nem engedélyezte a május 24-re tervezett akciót, számolt be a délnyugat-szlovákiai város önkormányzati honlapja.

Nyitra önkormányzata a kerületi rendőr-főkapitánysággal közösen azért határozott így, mert a bejelentő Marcel Grzybáról köztudott, hogy a neonáci mozgalom aktív tagja. A fiatal férfit a szlovák főügyészség a közelmúltban tanúként hallgatta meg a Malina Hedvig elleni támadás ügyében. A főügyészségi meghallgatás után a férfi nyíltan jelét adta, hogy az újfasisztákkal szimpatizál, sőt, az őt kérdező újságírókra is rátámadt.

A Nyitrai Városi Hivatal indoklásában kitér arra, hogy a hivatalosan hasonló céllal meghirdetett, vagyis kábítószerellenes menetnek beállított korábbi három akciónak is egyértelműen faj- és idegengyűlölő éle volt. Erre utaltak a résztvevők által felvonultatott jelképek és a hangoztatott jelszavak is, figyelmeztet az önkormányzat.

A városban legutóbb március 14-én, a második világháború alatti nácibarát szlovák bábállam megalakulásának 69. évfordulóján zajlott volna újfasiszta felvonulás, de annak szervezőjét a rendőrség még az akció kezdete előtt letartóztatta, majd testi sértés miatt eljárást indított ellene.

Nyitra a szlovák neonáci mozgalom egyik fő fészke, az ottani csoportok a legaktívabbak közé tartoznak. Ott voltak például a tavaly novemberi, az 1938-as németországi Kristályéjszaka évfordulójára időzített prágai zsidóellenes újfasiszta tüntetésen is, amelyet a cseh rendőrségnek végül sikerült megakadályoznia. A szlovákiai nagyvárosban neonácik több tucat kisebb-nagyobb támadást intéztek baloldali vagy alternatív fiatalok ellen. A lakosság petícióban kért határozottabb fellépést a rendőrségtől. Mivel a városban több száz magyar egyetemista is tanul, rájuk nézve is potenciális veszélyt jelentenek.

Malina Hedvig szlovákiai magyar diáklányt 2006. augusztus 25-én két, kopaszra nyírt, minden jel szerint újfasiszta fiatal támadta meg, miközben a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemre tartott vizsgázni. A számos vonatkozásban máig lezáratlan ügy hónapokig nagy feszültséget keltett a szlovák-magyar államközi viszonyban is.