Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A neonácik ellen tüntettek Németországban

2008.05.24. 16:14
Németország több városában is tüntetéseket tartottak szombaton a neonáci párt ellen, melynek kongresszusa délelőtt kezdődott a bajorországi Bambergben. A város polgármestere nem tudta megakadályozni a rendezvény megtartását. A több ezer tüntető mellett a rendőrség is nagy erőkkel vonult a helyszínre.

Több ezren tüntettek Bambergben szombaton a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) kongresszusa ellen, amely délelőtt kezdődött a bajorországi városban. A kétnapos kongresszus miatt a szélsőjobboldal elleni tüntetéseket tartottak több más német városban is. Bambergben a rendőrség nagy erőket vont össze az esetleges összecsapások megakadályozására, értesülések szerint más tartományokból is érkeztek kisegítő erők.

A bajor város korábban hiába próbálta jogi úton megakadályozni a neonácik kongresszusának megtartását. Bamberg polgármestere ugyanakkor az erőszak elkerülésére szólított fel.

A kétnapos kongresszus középpontjában a párt elnökének megválasztása áll. Értesülések szerint az 1996 óta hivatalban lévő Udo Voigttal szemben nincs ellenjelölt.

A szélsőjobboldali NPD 1964-ben alakult az egykori Német Birodalmi Párt örököseként. A szövetségi választásokon a neonácik soha nem érték el a Bundestagba való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, a hatvanas években ugyanakkor több német tartomány törvényhozásába is bejutottak. Azt azt követő visszaesés után az elmúlt években ismét előretörtek, a közelmúltban képviselőik két tartományi parlamentbe (Szászországban és Mecklenburg-Elő-Pomerániában) jutottak be, a párt küldöttekkel rendelkezik ugyanakkor több önkormányzati testületben is.

A pártnak a 2004-es előretöréskor 5200 tagja volt, ma pedig a tagok számát hétezer körülire teszik. Az NPD támogatottsága az utóbbi időben elsősorban az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban növekedett, ahol demagóg, populista programokkal, illetve jelszavakkal kihasználta a gyorsabb gazdasági fellendülés elmaradása, valamint a növekvő munkanélküliség miatti csalódottságot.

A német parlamenti pártok az NPD nyílt idegenellenessége és antiszemitizmusa ellenére az elmúlt időszakban nem tudtak megegyezni a párt betiltását célzó alkotmányos kezdeményezés megindításában. Az utóbbi időben felerősödött az a törekvés, hogy a szélsőjobboldal pártjától vonjanak meg minden állami költségvetési támogatást.