Ágnes
-1 °C
2 °C

Újabb kémszervezetet alakítanak az Egyesült Államokban

2005.10.13. 20:54
Az NCS révén az amerikai hírszerzés az utóbbi idők fiaskói után összefogottabb, hatékonyabb és megbízhatóbb lesz, remélik a CIA igazgatója és a nemzeti hírszerzési igazgató. A tervek szerint az NCS hangolja majd össze az összes hagyományos, azaz nem műholdas technológiával végzett kémtevékenységet.

Újabb kémszervezet alakul a CIA-n belül az Egyesült Államokban a hírszerzés reformjának a jegyében. A Nemzeti Titkosszolgálat (National Clandestine Services, NCS) létrehozását csütörtökön hagyta jóvá George Bush amerikai elnök. Az NCS vezetője Porter Goss, a CIA igazgatója lesz, adta hírül a CNN.

Az NCS hangolja majd össze az összes hagyományos külföldi, azaz nem műholdas technológiával, hanem hús-vér emberek által végzett kémtevékenységet, így a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) és a Pentagonnak az Egyesült Államok határain kívül végzett műveleteit is.

Az új szerv megalakítását a CIA igazgatója, Porter Goss és a nemzeti hírszerzési igazgató, John Negroponte együtt jelentette be csütörtökön Washingtonban.

Kudarcok motiválták a lépést

A 15 polgári és katonai hírszerző szervezet munkáját felügyelő és összehangoló DNI posztját ugyancsak a hírszerzés tavaly megkezdett átalakításának a keretében hozták létre. A reformot a hírszerzés kettős kudarca miatt határozták el: nem tudta elejét venni a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásoknak, az iraki inváziót megelőző időben pedig azt állította, hogy Szaddám Huszein iraki exelnök rezsimje tömegpusztító fegyvereket birtokolt.

Mivel az NCS-t a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója alá rendelik, ezért Goss felettese John Negroponte, a nemzeti hírszerzési igazgató lesz. Ez utóbbi közleményében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az NCS révén az amerikai hírszerzés az utóbbi idők fiaskói után összefogottabb, hatékonyabb és megbízhatóbb lesz.