Valér
2 °C
8 °C

Az amerikaiak elfoglalták Nedzsef központját

2004.08.12. 17:49
Elfoglalták az amerikaiak Nedzsef iraki síita szent város központját és ígéretükhöz híven eddig nem támadták meg Ali imám mecsetjét, ahol a lázadók vezetője is tartózkodik. A városban és környékén nyolc napja dúlnak véres harcok.
Az amerikai haderők csütörtökön a késő délutáni órákban elfoglalták Nedzsef iraki síita szent város központját. Az amerikaiak egyelőre nem támadták meg Ali imám mecsetjének komplexumát, ahol a feltételezések szerint Muktada asz-Szadr radikális síita vallási vezető is tartózkodik.

Elzárták a mecsethez vezető utakat

A harckocsikkal és helikopterekkel támogatott tengerészgyalogosok ugyanakkor heves tűz alá vették a Szadr háza, a temető körül kiépített síita állásokat. Az amerikaiak és az iraki hadsereg lezártak minden, a mecsethez vezető utat.

Az Irakot megszálló amerikai katonai vezetés korábban azt ígérte, hogy nem indítanak támadást a síita iszlám egyik legszentebb helye, Ali imám mecset- és mauzóleum-komplexuma ellen. Egy iraki belügyi szóvívő úgy nyilatkozott a CNN amerikai hírtelevíziónak, hogy csak az iraki erők fegyverezhetik le a Mahdi hadseregének a mecsetbe szorult harcosait. Szadr hívei azonban kijelentették: ha kell, utolsó csepp vérükig harcolni fognak.

Fegyverletételre szólították fel a lázadókat

Eközben az ország ideiglenes miniszterelnöke fegyverletételre és Ali imám nedzsefi mauzóleumának elhagyására szólította fel a síita milíciákat. A kormányfő nyilatkozatát Falah an-Nakíb iraki belügyminiszter ismertette, aki bagdadi sajtókonferenciáján hozzátette, semmilyen idegen erő nem fog behatolni a szentélybe.

A sajtóértekezleten Házem Saalán iraki védelmi miniszter az újságírók előtt leszögezte: az amerikai és az iraki haderők nedzsefi hadművelete mindaddig folytatódik, amíg Muktada asz-Szadr radikális síita vezető fegyveres hívei, a Mahdi hadserege el nem hagyja a szent várost, ahol nyolcadik napja folynak a véres harcok.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft