Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Húsz halott a nedzsefi harcokban

2004.04.04. 18:02
Véres összecsapások törtek ki Nedzsefben, miután spanyol csapatok letartóztatták az egyik legradikálisabb síita vezető kabinetfőnökét. A spanyolok a tüntetők közé lőttek, huszan meghaltak. Zavargások törtek ki Bagdadban és Bászrában is.
Húsz halálos áldozatot követelő összecsapások törtek ki Nedzsefben. A síita szent helyen kitört összetűzésekben legalább kétszázan megsérültek. A városban több ezren tüntettek az amerikai megszállás ellen.

Szemtanúk szerint spanyol katonák rálőttek a tüntető tömegre. Az áldozatok, illetve a sebesültek számának növekedéséről kórházi források számoltak be helyi idő szerint a kora délutáni órákban.

Több irányból lőttek

A tüntetés annak nyomán kezdődött, hogy szombaton a Bagdadtól délre fekvő városban spanyol katonák letartóztatták Moktada Szadr iraki radikális síita elöljáró kabinetfőnökét. Szemtanúk szerint a spanyol rendfenntartók több irányból lőttek bele a tömegbe, s több helyütt összecsapásokra került sor a tüntetők és a katonák között.

Tüntetések kezdődtek vasárnap Bagdadban és Bászra városában is. Az iraki fővárosban a hatóságok lezárták a központi negyedet, ahol a koalíciós erők főhadiszállása és a minisztériumok találhatók.

Értesülések szerint kora délután lövöldözés tört ki Bagdadban is, áldozatokról, illetve sebesülésről nem érkezett jelentés. Moktada Szadr hívei az elmúlt héten szinte mindennap tüntetéseket rendeztek Nedzsefben, miután az amerikai hadsereg betiltotta al-Hazva című hetilapjukat az amerikai katonák elleni erőszakra és gyűlöletre való uszítás címén.