Klaudia
-4 °C
2 °C

Magyarországon halt meg egy amerikai kém?

2006.02.07. 13:38
Napokkal meggyanúsítása után halálos közúti balesetet szenvedett Magyarországon a 2002-es szerbiai kémbotrány amerikai főszereplője, állítja a Politika című szerb napilap. A lap értesüléseit nem erősítették meg, a rejtély feltáratlan maradt.

Magyarországon halt meg a 2002-es szerbiai kémbotrány amerikai főszereplője, állítja a Politika című napilap. A lap nem tudni, milyen forrásból származó értesülései szerint a kémkedéssel vádolt John Neighbor pár nappal 2002. március 14-i meggyanúsítása után közúti balesetben vesztette életét, egy kamionnal ütközött Magyarországon.

Neighbor ügye annak idején nagy vihart kavart, bár mostanáig nem sok részletét sikerült feltárni. Neighbort és Momčilo Perišićet, Djindjić miniszterelnök-helyettesét Aco Tomić, a szerb titkosszolgálatok az akkor már Djindjić miniszterelnökkel állandó vitában álló Vojislav Koštunica államfőhöz hű vezetőjének utasítására vették őrizetbe kémkedés vádjával.

Neighbort az Egyesült Államok heves tiltakozásának hatására pár órával később szabadon engedték, és végül Perišić ellen sem emeltek vádat. A posztjáról lemondó Perišić kiadatását később a hágai Nemzetközi Törvényszék kezdeményezte, mivel 1993-98 között a jugoszláv hadsereg vezérkari főnökeként része volt a horvátországi és boszniai háborús bűnökben.

Perišić önként ment Hágába, ezzel viszont lehetetlenné vállt, hogy lefolytassák ellene a kémkedés vádjával indított eljárást. A jugoszláv hírszerzés szerint Perišić - aki 1998-ban Milošević koszovói politikája miatt szakított a szerb vezérrel - vezérkari dokumentumokat adott át Neighbornak. Az Egyesült Államok szokás szerint nem kommentálta a kémkedéssel kapcsolatos vádakat.

Aco Tomić neve nemrégiben egy másik kínos ügyben is felmerült: az ő szerepét is megemlítette a Politika című lap egy korábbi cikkében, amely Ratko Mladić, a srebrenicai civilek lemészárlásával vádolt egykori boszniai szerb hadseregparancsnok bujkálásáról szólt. Az újság a katonai biztonsági szolgálat (VBA) jelentéséből idézett akkor. Eszerint Mladić 2002. június 1-jéig katonai létesítményekben is bujkált, később boszniai szerb és jugoszláviai nyugalmazott tisztek, illetve civilek segítették ebben.

A Politika szerint viszont a tíz éve körözött tábornok három vidéki katonai létesítményben bujkált sokáig. A katonai titkosszolgálat még ezután is, 2002 júniusáig nyomon követte Ratko Mladićot, és törvényt sértve semmit se tett letartóztatása érdekében. Akkoriban a katonai szakszolgálatot Aco Tomić vezette, aki mellesleg hónapokon át börtönben volt, mert azzal gyanúsították, hogy tudott a Djindjić-merénylet előkészületeiről.