Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nem akarnak visszamenni harcolni

2003.03.28. 14:30
Szörnyű élményekről számoltak be a sajtónak nyilatkozó Németországban kezelt amerikai katonák. Az álruhás iraki milíciák kemény ellenállása meghökkentette a szövetségeseket. A háborúellenes tiltakozók nem gondolnak a harctéren lévőkkel.
"Amikor szóba jött, hogy vissza kell mennünk, senki sem akart már harcolni", idézi Charles Horgan őrmestert, a CNN. A katonák egy németországi kórházban tartottak sajtótájékoztatót. A tüzér az Eufráteszen Násziraíja alatt átívelő hídért folyó ütközetben sérült meg. Felderítést végeztek, amikor civilruhásokat észleltek a távolban, akik teljesen nyugodtan viselkedtek, ám közelebb érve látták, az emberek a folyó menti lövészárokba húzódtak be. Nem sokkal ezután csapódott be kilőtt rakétájuk Horganék járművébe.

"Igazán nagy szerencse, hogy megúsztam, arra gondoltam, meg fogok halni", emlékszik vissza Horgan, aki elzsibbadt, szétlőtt lábbal kecmergett ki a roncsból, de felállni már nem tudott. "Mindannyiunkat meglepett az iraki ellenállás mértéke. Nem azt tették, amit vártunk."

Végleg hazamegy

"A háborúellenes tüntetők nincsenek tekintettel azokra az emberinkre, akik odakint harcolnak", nyilatkozta Jamie Villafane, aki Horgannal egy csapatban volt, és egy fedett tetejű dzsipben ült, amikor egy gránát eltalálta. A robbanás kiröpítette a kocsiból, komoly sérüléseket okozva bal karján. Villafane elmondta azt is, neki ez az utolsó háborúja, már bevetése előtt eldöntötte, szakít az immár 12 évnyi szolgálattal. "Ez már csak hab volt a tortán. Picivel fontosabb nekem a feleségem és a gyermekem, mint az, hogy itt legyek, és megpróbáljam megvédeni a hazámat."

A Landstuhl egészségügyi központban jelenleg 24 főt kezelnek, 15 tengerészgyalogost, hét katonát és két matrózt.