Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Váltana az új német szocdemvezér

2008.09.13. 12:23
A Zöldekkel és a liberálisokkal kötne koalíciót a német szociáldemokraták újdonsült kancellárjelöltje a jövő őszi parlamenti választások utána, aki nem más, mint a regnáló nagykoalíciós kabinet külügyminisztere, Frank-Walter Steinmeier. A kereszténydemokrata Merkel kancellárnak is elege van jelenlegi partneréből.

A Zöldekkel és a liberálisokkal kötne koalíciót a német szociáldemokraták kancellárjelöltje a jövő őszi parlamenti választások eredményeként. 

Frank-Walter Steinmeier erről a Süddeutsche Zeitung szombati számában megjelent interjújában nyilatkozott, egyben elismerve, hogy az SPD és a Zöldek hagyományos szövetsége aligha kapja meg a szükséges többséget. Ebből kiindulva a szociáldemokraták egy hármas koalícióra törekednének, amelyben részt vennének a német szabaddemokraták (FDP) is. A párt újdonsült kancellárjelöltje - aki a jelenlegi nagykoalíciós, konzervatív-szociáldemokrata kormány külügyminisztere - kijelentette, hogy információi szerint az FDP rokonszenvvel és érdeklődéssel figyeli az SPD-ben zajló változásokat, s nem zárkózik el az esetleges szövetségtől.

Steinmeier egyidejűleg az eddiginél határozottabb szembenállást helyezett kilátásba a  konzervatív CDU és az SPD után immár országosan harmadik legnépszerűbb Baloldal pártjával. Az egykori keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló Baloldal különösen az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban népszerű, de az elmúlt időszakban jelentősen növekedett támogatottsága Németország nyugati felében is, megnyerve egyebek között sok csalódott szociáldemokrata pártfogását.

A kancellárjelölt szükségesnek nevezte, hogy az SPD tartalmi kérdésekben az eddiginél jóval erőteljesebben határolódjon el a Baloldal pártjától. Szavai szerint ugyanakkor mind a baloldali, mind a jobboldali populistákkal szemben határozott harcot kell folytatni.

Frank-Walter Steinmeier kiállt a korábbi szociáldemokrata-zöld kormány, s személy szerint a volt kancellár, Gerhard Schröder által kezdeményezett drasztikus takarékossági reformprogram, az Agenda 2010 mellett, amelynek annak idején - kancelláriaminiszterként - maga is aktív kidolgozója volt. A program bevezetését elengedhetetlennek tartotta, elismerte ugyanakkor, hogy az növelte a szegények és a gazdagok közötti különbségeket. Ezért - mint fogalmazott - most a nagyobb szociális egyensúly megteremtéséért kell dolgozni, a társadalmi összetartás szavai szerint csak így biztosítható.

A Der Spiegel legfrissebb információi szerint ugyanakkor új koalíciós törekvésekkel készül a jövő évi választásokra az ellentábor is. A tekintélyes hetilap szombaton arról számolt be, hogy Angela Merkel kancellár, a Német Kereszténydemokrata Unió elnöke mindenekelőtt a szabaddemokratákkal kívánna koalíciót kötni, de amennyiben ehhez nem lesz meg a szükséges többség, szeretné megnyerni a Zöldeket is egy esetleges kormányszövetséghez. Ebből a célból már egyeztetést kezdeményezett az FDP vezetőivel.

Merkel - mint a Der Spiegel írta - el akarja kerülni a nagykoalíció folytatását, ami azonban szakértők szerint egyáltalán nem zárható ki.