Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Váltana az új német szocdemvezér

2008.09.13. 12:23
A Zöldekkel és a liberálisokkal kötne koalíciót a német szociáldemokraták újdonsült kancellárjelöltje a jövő őszi parlamenti választások utána, aki nem más, mint a regnáló nagykoalíciós kabinet külügyminisztere, Frank-Walter Steinmeier. A kereszténydemokrata Merkel kancellárnak is elege van jelenlegi partneréből.

A Zöldekkel és a liberálisokkal kötne koalíciót a német szociáldemokraták kancellárjelöltje a jövő őszi parlamenti választások eredményeként. 

Frank-Walter Steinmeier erről a Süddeutsche Zeitung szombati számában megjelent interjújában nyilatkozott, egyben elismerve, hogy az SPD és a Zöldek hagyományos szövetsége aligha kapja meg a szükséges többséget. Ebből kiindulva a szociáldemokraták egy hármas koalícióra törekednének, amelyben részt vennének a német szabaddemokraták (FDP) is. A párt újdonsült kancellárjelöltje - aki a jelenlegi nagykoalíciós, konzervatív-szociáldemokrata kormány külügyminisztere - kijelentette, hogy információi szerint az FDP rokonszenvvel és érdeklődéssel figyeli az SPD-ben zajló változásokat, s nem zárkózik el az esetleges szövetségtől.

Steinmeier egyidejűleg az eddiginél határozottabb szembenállást helyezett kilátásba a  konzervatív CDU és az SPD után immár országosan harmadik legnépszerűbb Baloldal pártjával. Az egykori keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló Baloldal különösen az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban népszerű, de az elmúlt időszakban jelentősen növekedett támogatottsága Németország nyugati felében is, megnyerve egyebek között sok csalódott szociáldemokrata pártfogását.

A kancellárjelölt szükségesnek nevezte, hogy az SPD tartalmi kérdésekben az eddiginél jóval erőteljesebben határolódjon el a Baloldal pártjától. Szavai szerint ugyanakkor mind a baloldali, mind a jobboldali populistákkal szemben határozott harcot kell folytatni.

Frank-Walter Steinmeier kiállt a korábbi szociáldemokrata-zöld kormány, s személy szerint a volt kancellár, Gerhard Schröder által kezdeményezett drasztikus takarékossági reformprogram, az Agenda 2010 mellett, amelynek annak idején - kancelláriaminiszterként - maga is aktív kidolgozója volt. A program bevezetését elengedhetetlennek tartotta, elismerte ugyanakkor, hogy az növelte a szegények és a gazdagok közötti különbségeket. Ezért - mint fogalmazott - most a nagyobb szociális egyensúly megteremtéséért kell dolgozni, a társadalmi összetartás szavai szerint csak így biztosítható.

A Der Spiegel legfrissebb információi szerint ugyanakkor új koalíciós törekvésekkel készül a jövő évi választásokra az ellentábor is. A tekintélyes hetilap szombaton arról számolt be, hogy Angela Merkel kancellár, a Német Kereszténydemokrata Unió elnöke mindenekelőtt a szabaddemokratákkal kívánna koalíciót kötni, de amennyiben ehhez nem lesz meg a szükséges többség, szeretné megnyerni a Zöldeket is egy esetleges kormányszövetséghez. Ebből a célból már egyeztetést kezdeményezett az FDP vezetőivel.

Merkel - mint a Der Spiegel írta - el akarja kerülni a nagykoalíció folytatását, ami azonban szakértők szerint egyáltalán nem zárható ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!