Gusztáv
3 °C
6 °C

Bush nem áll szóba Schröderrel

2002.09.24. 10:24
Edmund Stoiber nem csupán ellenzéki szólamokat puffogtatott, amikor kijelentette, Schröder és koalíciója választási kampányával elszigetelte magát a külföldtől. Az Egyesült Államok elnöke választási kijelentései miatt továbbra sincs beszélő viszonyban a régi-új kancellárral, Gerhard Schröderrel.
A választási győzelem után sorra érkeznek a gratuláló levelek és telefonok a német kancellári hivatalba. Egyvalaki azonban nem gratulál: a legerősebb szövetséges, az Egyesült Államok. A választási hadjáratban tett Schröder-nyilatkozatok, és a német igazságügyi miniszter hasonlata rányomták bélyegüket a német--amerikai kapcsolatokra.

Erős szavak

Gerhard Schröder
Fehérházi szóvivők szerint a jelenlegi amerikai vezetés nem lát lehetőséget arra, hogy a kapcsolatok a korábbi barátságos szinten működjenek a két ország között, legalábbis addig nem, amíg a jelenlegi pártok kormányoznak. A viszony nemcsak személyes, hanem hivatalos szinten is megromlott. Donald Rumsfeld védelmi miniszter egy, a CNN-nek adott múlt heti interjúban azt is elmondta, hogy az e heti varsói NATO találkozón nincs szándékában szót váltani német kollégájával, bárki legyen is az.

Nem kapcsolták Bush-t

Az MTI jelentése szerint Schröder kancellár az ominózus Hitler-párhuzamot követően többször is próbált telefonon beszélni Bush elnökkel, de a politikus visszautasított bárminemű társalgást. A hírügynökség szerint ez volt az oka annak, hogy végül Schröder levélben kért elnézést igazságügyi minisztere kijelentéséért. A Fehér Ház szóvivői szerint azonban az amerikai kormányzat kevesli ezt a levelet, mert "nem hangzott valódi bocsánatkérésnek".

Powell üdvözletét küldi

A németek egyetlen szerencséje, hogy Joschka Fischer német külügyminiszter kifejezetten baráti kapcsolatokat ápol kollégájával, Colin Powellel. A Spiegel tudósítása szerint Powell hétfőn telefonon gratulált Fischernek, a Zöldek vezetőjének és egyben Németország legnépszerűbb politikusának a párt sikeres választási szerepléséért, és mellesleg "üdvözletét küldte a kormánynak is".

A politka pedig nem változik

Gerhard Schröder és Joschka Fischer
Fischer és Schröder is kijelentette, hogy a választások után nem változtatnak korábbi kijelentéseiken, Németország továbbra sem hajlandó támogatni egy Irak elleni akciót, még ENSZ felhatalmazás esetén sem. Mindennek ellenére Fischer a közeli jövőben az Egyesült Államokba utazik, hogy megpróbálja rendezni a jelenleg fennálló nézeteltéréseket.

A helyzet komolyságát a német kancellár is átérzi, és nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy az iraki politikával kapcsolatos nézeteltérések nem befolyásolhatják a két ország baráti kapcsolatait. Hozzátette, hogy az afganisztáni háborúval kapcsolatban Németország, "saját befolyásának köszönhetően", továbbra is teljes mértékben szolidáris.

Az ellenzék "segít"

Edmund Stoiber, az ellenzék vezére, úgy látszik máris megtalálta az első támadási pontot az új kormányon. Stoiber elmondta, az elkövetkezendő időszakban ő is az Egyesült Államokba utazik, hogy "személyes kapcsolataival segítsen Németországnak kitörni az izoláltságból".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!