Botond, Mózes
10 °C
20 °C

A NATO szerint Medvegyev kijelentése kevés

2008.08.12. 17:35
Az orosz döntés, amellyel leállították a katonai előrenyomulást Grúziában, nem elég, mondta a NATO főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer kedden.

Egyben sürgette az oroszokat és a grúzokat is, hogy vonuljanak vissza a konfliktus előtt elfoglalt állásaikba.Scheffer azután beszélt erről, hogy a NATO-követek a grúz megbízottal találkoztak.

A szövetség főtitkára fontosnak nevezte Dmitrij Medvegyev orosz elnök bejelentését a katonai akciók leállításáról, de azt mondta: ez nem elég. Scheffer a harcok azonnali beszüntetésére szólított föl, valamint arra, hogy mind a grúz mind az orosz katonaság álljon vissza augusztus hatodikán elfoglalt pozíciójába.

Hangsúlyozta, hogy a NATO elismeri Grúzia területi egységét, beleértve Dél-Oszétiát és Abháziát is. Grúzia szerint az orosz erők tovább folytatják harcukat azután is, hogy Medvegyev elnök elrendelte a katonai akciók befejezését.

Az orosz katonaság szerint a grúzok állításukkal csak provokálni akarnak. Scheffer hangsúlyozta, hogy az Észak-Atlanti Szövetség változatlanul azt az álláspontot képviseli, hogy egy napon Grúziát is fölveszi tagjai soraiba.