Huba
19 °C
33 °C

Németh: Az USA vegye komolyabban a NATO-t

2007.10.20. 10:42
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken egy Los Angeles-i kutatóintézetben tartott előadásában arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak "komolyabban kellene vennie" a NATO-t, a tagállamokkal való együttműködést.

A Pacific Council on International Policy nevű, pártoktól független intézetben helyi idő szerint pénteken tartott előadásában a magyar politikus kifejtette: Magyarország biztonságának legnagyobb biztosítéka a NATO, amelynek sikeres működése minden, transzatlanti egységben gondolkodó tagállamának alapvető érdeke.

Németh Zsolt szerint az nem megoldás, hogy egyes új tagállamokat megbízhatatlannak tekintenek, mert "hadseregük esetleg tele van a régi titkosszolgálatok továbbra is az oroszoknak, vagy ki tudja, ki mindenkinek dolgozó tagjaival" és ezért nem adnak át információkat ezeknek az államoknak, nem vonják be őket a döntésekbe.

Az Országgyűlés külügyi bizottsága Egyesült Államokban tartózkodó delegációját vezető Németh Zsolt szerint meg kell tisztítani ezen államok hadseregét a megbízhatatlan titkosszolgálati emberektől. Ebben az amerikai segítség döntő fontosságú, hiszen az Egyesült Államoknak "vannak a legjobb információi arról, kik is az érintettek".

Kifejtette: Magyarország számára a NATO-tagság azt a lehetőséget is kellene, hogy jelentse, hogy "rálátásunk keletkezik az Egyesült Államok szándékaira, törekvéseire, konkrét katonai akcióira". Mint mondta, Magyarországnak a NATO jelenti az egyetlen lehetőséget az Egyesült Államok álláspontjának befolyásolására.

A magyar politikus szerint az iraki beavatkozás nyomán keletkezett transzatlanti széthúzás rendkívül károsan érintette a NATO presztízsét. Az afganisztáni békefenntartás azonban - annak ellenére, hogy az irakihoz hasonló veszélyekkel jár - egyetlen NATO-tagállamban sem éles belpolitikai kérdés, mert "világos, a NATO keretein belüli, illetve a NATO-val egyeztetett akcióról" van szó.

Németh Zsolt közölte: támogatja az amerikai rakétavédelmi eszközök Európába telepítését, mert az az egész kontinens biztonságát jelentős mértékben növeli.

Leszögezte ugyanakkor: az Egyesült Államoktól "elvárjuk, hogy a rendszert az európai NATO-tagállamokkal egyetértésben hozza működésbe". Meggyőződése szerint tárgyalások útján elérhető, hogy a rakétavédelem ne csak egyes NATO-tagállamok, hanem a NATO mint szervezet által támogatott projektté váljon.

A külügyi bizottság elnöke kitért arra, hogy az Európai Unió energiabiztonságának megteremtéséhez az Egyesült Államok "nagymértékben hozzájárulhat". Németh Zsolt véleménye szerint a magyar kormány "az Európai Unióval karöltve kifejtett amerikai diplomáciai nyomásra 180 fokos fordulatot véve" változtatta meg álláspontját a Nabucco gázvezeték megépítésével kapcsolatban, elvetve az azzal versengő orosz Kék áramlat tervét.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának küldöttsége - amelynek Németh Zsolt elnökön kívül tagja még Kozma József és Szabó Vilmos alelnök - a jövő héten Washingtonban a kongresszus vezető külügyi tisztviselőjével és a kormány képviselőivel találkozik.