Olivér
4 °C
8 °C

Németh: Az USA vegye komolyabban a NATO-t

2007.10.20. 10:42
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken egy Los Angeles-i kutatóintézetben tartott előadásában arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak "komolyabban kellene vennie" a NATO-t, a tagállamokkal való együttműködést.

A Pacific Council on International Policy nevű, pártoktól független intézetben helyi idő szerint pénteken tartott előadásában a magyar politikus kifejtette: Magyarország biztonságának legnagyobb biztosítéka a NATO, amelynek sikeres működése minden, transzatlanti egységben gondolkodó tagállamának alapvető érdeke.

Németh Zsolt szerint az nem megoldás, hogy egyes új tagállamokat megbízhatatlannak tekintenek, mert "hadseregük esetleg tele van a régi titkosszolgálatok továbbra is az oroszoknak, vagy ki tudja, ki mindenkinek dolgozó tagjaival" és ezért nem adnak át információkat ezeknek az államoknak, nem vonják be őket a döntésekbe.

Az Országgyűlés külügyi bizottsága Egyesült Államokban tartózkodó delegációját vezető Németh Zsolt szerint meg kell tisztítani ezen államok hadseregét a megbízhatatlan titkosszolgálati emberektől. Ebben az amerikai segítség döntő fontosságú, hiszen az Egyesült Államoknak "vannak a legjobb információi arról, kik is az érintettek".

Kifejtette: Magyarország számára a NATO-tagság azt a lehetőséget is kellene, hogy jelentse, hogy "rálátásunk keletkezik az Egyesült Államok szándékaira, törekvéseire, konkrét katonai akcióira". Mint mondta, Magyarországnak a NATO jelenti az egyetlen lehetőséget az Egyesült Államok álláspontjának befolyásolására.

A magyar politikus szerint az iraki beavatkozás nyomán keletkezett transzatlanti széthúzás rendkívül károsan érintette a NATO presztízsét. Az afganisztáni békefenntartás azonban - annak ellenére, hogy az irakihoz hasonló veszélyekkel jár - egyetlen NATO-tagállamban sem éles belpolitikai kérdés, mert "világos, a NATO keretein belüli, illetve a NATO-val egyeztetett akcióról" van szó.

Németh Zsolt közölte: támogatja az amerikai rakétavédelmi eszközök Európába telepítését, mert az az egész kontinens biztonságát jelentős mértékben növeli.

Leszögezte ugyanakkor: az Egyesült Államoktól "elvárjuk, hogy a rendszert az európai NATO-tagállamokkal egyetértésben hozza működésbe". Meggyőződése szerint tárgyalások útján elérhető, hogy a rakétavédelem ne csak egyes NATO-tagállamok, hanem a NATO mint szervezet által támogatott projektté váljon.

A külügyi bizottság elnöke kitért arra, hogy az Európai Unió energiabiztonságának megteremtéséhez az Egyesült Államok "nagymértékben hozzájárulhat". Németh Zsolt véleménye szerint a magyar kormány "az Európai Unióval karöltve kifejtett amerikai diplomáciai nyomásra 180 fokos fordulatot véve" változtatta meg álláspontját a Nabucco gázvezeték megépítésével kapcsolatban, elvetve az azzal versengő orosz Kék áramlat tervét.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának küldöttsége - amelynek Németh Zsolt elnökön kívül tagja még Kozma József és Szabó Vilmos alelnök - a jövő héten Washingtonban a kongresszus vezető külügyi tisztviselőjével és a kormány képviselőivel találkozik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?