Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A benesi kitelepítések elítélését követelik Prágától a németek

2007.10.02. 13:05
A szudétanémetek számára a cseh-német megbékélés csak akkor lehetséges, ha a csehek elítélik a háború utáni kitelepítéseket - állítja Bernd Posselt a volt Csehszlovákiából a második világháború után kitelepített szudétanémetek németországi szövetségének elnöke. Posselt szerint ügyüket segíti, hogy a benesi dektérumok ellen a szlovákiai magyarok is felszólaltak.

"Csak egyetlen megoldást fogadunk el: a cseheknek ki kell mondaniuk, hogy az (a kitelepítési hullám) csúnya jogtalanság volt" - jelentette ki Posselt abban az interjúban, amelyet kedden közölt a Prazsky Deník című független prágai napilap. Úgy vélte: ha a csehek elítélik a kitelepítéseket, megindulhatnak a tárgyalások arról, hogy miként lehetne a dolgokat orvosolni.

Merkel az NDK-s múlt feldolgozását sürgette

Angela Merkel német kancellár elengedhetetlennek nevezte a korábbi keletnémet kommunista diktatúra történetének feldolgozását. Mint mondta, nem elegendő a keleti tartományok gazdasági felvirágoztatása, hanem további erőfeszítéseket kell tenni a demokrácia és a polgári társadalom megszilárdítására Németország keleti felében. Mindez nélkülözhetetlen a tényleges egység megvalósulásához.

A Stasi megmaradt aktáit gondozó szövetségi intézmény korábbi vezetője, Joachim Gauck lelkész nemrégen úgy nyilatkozott: a keleti tartományokban a több évtizedes diktatúra után sokan nem tudnak mit kezdeni a szabadsággal.

Posselt szerint a szudétanémetek ügyét segíti, hogy Szlovákiában most megszólaltak a magyarok, akiket a Benes-dekrétumok szintén megkárosítottak.

Csehország hivatalosan a cseh jogrend szerves részének tartja a Benes-dekrétumokat, amelyek azonban már új jogviszonyt nem alakíthatnak ki. A cseh parlamenti pártok 2002 áprilisában elfogadott közös határozata szerint a Benes-dekrétumok nyomán a második világháború után létrejött jogi- és vagyoni viszonyok ma már megváltoztathatatlanok. Hasonló határozatot fogadott el a közelmúltban a szlovák parlament is.

Posselt meggyőződése, hogy Günther Beckstein, az új bajor miniszterelnök a szudétanémet ügynek ugyanolyan nagy védelmezője lesz, mint volt elődje, Edmund Stoiber. A szudétanémet vezető európai parlamenti képviselőként Brüsszelben is nyíltan és erélyesen bírálta a Benes-dekrétumokat. A kérdést azonban az Európai Parlamentben már nem kívánja újból felvetni.

A cseh kormány 2005 augusztusában hivatalos nyilatkozatban kért bocsánatot a Beneš-dekrétumokért a csehországi német antifasisztáktól a II. világháború után őket ért sérelmekért. 2006-ban Jirí Paroubek miniszterelnök külön hangsúlyozta, hogy a bocsánatkérés a többi kitelepítettre, így a magyarokra is vonatkozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!