Salamon
0 °C
13 °C

Páratlan méreteket ölthet a német adócsalási botrány

2008.02.17. 12:29
Vasárnapra ismertté vált: a szövetségi hírszerzés (BND) 2007-ben ötmillió eurót fizetett egy titkos liechtensteini informátornak, aki németekre vonatkozó bankszámlaadatokat adott át a hatóságoknak. Az adóhatóságok rövidesen hasonló vizsgálatot indítanak további, mintegy ezer - adócsalással gyanúsított - "milliomos" ügyében is.

Tovább gyűrűzik az adócsalási botrány Németországban, miután pénteken lemondott Klaus Zumwinkel, a német posta egymillió eurós adócsalással vádolt elnöke. Zumwinkel ellen a hírszerzés által begyűjtött számlaadatok alapján indult nyomozás. Egybehangzó értékelések szerint Németország történetének legnagyobb adócsalási botrányáról van szó, a pénteken kirobbant botrány következményei szakértők szerint egyelőre beláthatatlanok.

A szövetségi hírszerzés, a BND szerepéről először a Der Spiegel hamburgi hírmagazin írt hétvégi számában, és azt a szövetségi hírszerzés maga is megerősítette. Kitudódott az is, hogy a BND bekapcsolódásáról tudott Peer Steinbrück pénzügyminiszter és a kancellári hivatal is.

A liechtensteini informátor

A Der Spiegel arról számolt be: a szövetségi hírszerzést egy informátor kereste meg, felajánlva a titkos számlaadatokat a német hatóságoknak. Miután a hírszerzés és az informátor között már 2006-ban több találkozóra került sor, a BND tavaly ötmillió eurót fizetett ki neki a felajánlott adatokért, amelyek elsősorban a liechtensteini LGT bankban németek által elhelyezett összegekre vonatkoztak. Az átadott papírok között állítólag számlakivonatok, értesítések és egyéb hivatalos bankdokumentumok voltak.

A BND az adatokat átadta az észak-rajna-vesztfáliai ügyészségnek, amely ennek alapján indított nyomozást Zumwinkel ügyében. Egybehangzó értesülések szerint a jövő hét elejétől mintegy ezer prominens személy ellen indul hasonló vizsgálat. A szóban forgó "milliomosokkal" szemben szintén az adócsalás gyanúja merült fel, mindent összevetve több mint 3 milliárd euró értékben.

A hatóságok neveket nem közöltek, de annyi kitudódott: a nyomozás elsősorban Kölnt és Düsseldorfot érinti. Az informátor is mindenképp névtelen kíván maradni. Sajtóértesülések szerint életét félti, biztonsági védelmet követel, és közölte, hogy egyetlen bírósági perben sem kíván tanúskodni.

Súlyos erkölcsi csapás

Közben szinte óráról-órára újabb információk látnak napvilágot az üggyel kapcsolatban. Eszerint például Zumwinkel 4 millió eurós óvadékot helyezett letétbe, hogy ily módon kerülje el a letartóztatást. Rostockban ugyanakkor őrizetbe vettek három személyt, akik állítólag egy másik liechtensteini bankot zsaroltak azzal, hogy mintegy 2000 lopott számlakivonattal rendelkeznek. További részleteket egyelőre nem közöltek.

Vezető német politikusok a hét végén sorra nyilatkoztak arról, hogy a Volkswagen és a Siemens korábbi korrupciós ügyei után a Zumwinkel-ügy súlyos, mindenekelőtt erkölcsi csapást jelent a szociális piacgazdaságra, aláásva a német menedzserekbe vetett bizalmat, és megingatva a politika és a gazdaság kapcsolatát. Korábban Angela Merkel kancellár is rendkívül kemény szavakkal ítélte el a történteket, s személy szerint a posta lemondott elnökét. Mind a német nagykoalíciót alkotó konzervatívok és szociáldemokraták, mind pedig az ellenzéki pártok vezetői az adócsalás esetében kiszabható, maximálisan 10 év börtön megszigorítását követelték.

Dieter Hundt, a német munkaadók szövetségének elnöke egy vasárnapi nyilatkozatban ugyanakkor óvott az általánosítástól. Hundt elismerte ugyan, hogy a közelmúltban gazdasági vezetők "túl sok visszaélést" követtek el, hozzátette azonban: nézete szerint nem lehet általánosságban a gazdaság hitelképességének problémájáról beszélni. A szövetség elnöke figyelmeztetett: el kell kerülni, hogy a vállalati vezetőket, illetve menedzsereket túl rossz fényben tüntessék fel.