Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A Nato többet akar

2000.12.15. 22:53
A NATO külügyminiszteri értekezletének közleménye csak péntek késő estére készült el és a várakozásnak megfelelően azt rögzítette, hogy az atlanti szövetség még több ponton nem találja kielégítőnek az Európai Unió által a védelmi-biztonsági együttműködésre tett javaslatokat.
A közlemény szerint megoldást kell találni a következő problémákra: az EU garantáltan férhessen hozzá a NATO katonai tervező kapacitásaihoz, tisztázni kell, milyen parancsnoksági, hadvezetési alternatívái lehetnek az EU-nak a NATO-én kívül, a NATO európai haderőinek helyettes főparancsnoka legyen az európai hadműveletek vezetésének fő felelőse, a NATO katonai tervezésének továbbfejlesztése az EU igényei szerint, végül az EU minden tervezett hadművelete előtt kikérik a NATO tagok beleegyezését a NATO eszközeinek átengedéséhez, s végig tájékoztatják őket a hadműveletről.

A NATO közlemény szerint tovább kell folytatni a tárgyalásokat a két szervezet közti kapcsolatokról is, főleg a NATO európai tagjainak mélyebb bevonásáról az európai válságkezelő tevékenységbe.

A balkáni helyzetet illetően a NATO közlemény hangoztatja, hogy a szövetség támogatja minden ország területi épségét és szuverenitását - ami félreérthetetlen célzás Koszovó és Montenegro függetlenségi törekvéseire.

A 19 ország miniszterei felhívták a boszniai etnikumok vezetőit, hogy öt évvel a daytoni megállapodás után ideje gyorsabban haladniuk a soknemzetiségű, életerős demokrácia megteremtése felé, hogy az ország végre közeledhessen az euro-atlanti szervezetek felé is.

Ismét leszögezték, hogy a vegyi, biológiai és nukleáris fegyverek terjedése aggasztó jelenség és a szövetségnek összehangolt választ kell rá adnia a biztonság oszthatatlansága alapján. Végül elhatározták, hogy a NATO következő csúcsértekezletét, amikor feltehetőleg új tagok meghívásáról is döntenek, Prágában tartják 2002-ben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!