Mátyás
-6 °C
1 °C

Melegek is házasodhatnak Németországban

2001.08.01. 11:07
Szerdától Németországban is legális az egynemű párok házassága, bár több tekintetben továbbra is megkülönbözteti a törvény a melegek együttélését a "hagyományos" párokétól.
Hosszas vacilálás után szerdán Németországban életbe lépett az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy egyneműek is házasságot kössenek egymással - közölte a BBC. A törvény ugyan nem ruházza fel a homoszexuális párokat ugyanazokkal a jogokkal, mint a "hagyományos" jegyeseket, meleg szervezetek mégis áttörésként értékelték a jogszabályt.

Ennek értelmében ugyanolyan lakhatási és öröklési szabályok vonatkoznak az egynemű párokra is, és ha az egyik házastárs külföldi, akkor idővel ugyanúgy igényelhet állampolgárságot, mint egy heteroszexuális házasság esetén. Nem kapnak azonban a "hagyományos" házaspárokhoz hasonló adókedvezményeket és szociális támogatást, és gyermeket sem fogadhatnak örökbe.

A törvénybe foglalt hátrányok ellenére a német házasságkötő irodákban folyamatosan csöngenek a telefonok, ahogy hirtelen mindenki meg akar házasodni.

Alkotmánybírósági igen júliusban

Július közepén a német alkotmánybíróság elutasította három konzervatív tartomány keresetét, amely azt kérte, hogy nyilvánítsák alkotmányellenesnek a törvénytervezetet. Bajorország, Szászország és Türingia azzal érvelt, hogy a német alkotmány a családot a társadalom legfontosabb alapelemeként definiálja, mely különleges védelmet élvez. Szerintük a homoszexuális párok kapcsolata nem tekinthető családnak, ezért nem jogosult állami védelemre és elismerésre sem.

Németországon kívül Dánia, Hollandia és Svédország rendelkezik hasonló törvénnyel, közülük a holland a legliberálisabb: minden tekintetben ugyanolyan jogokkal ruházza fel az egynemű párokat, mint a "hagyományos" házasokat.