Móric
14 °C
17 °C

Összecsapások Németországban május elseje alkalmából

2002.05.01. 13:21
Rendőrökkel csaptak össze Németország több városában a szélsőbaloldali és anarchista tüntetők május elseje előestéjén. Számos nagyvárosban a neonáci tüntetők és a baloldali ellentüntetők elválasztására kellett bevetni a rohamrendőrséget. A berlini összecsapásokban egy ember életveszélyesen megsebesült, országszerte ötvennél is több embert tartóztattak le.
Már kedd éjszaka megkezdődtek a németországi május elsejéket két évtizede jellemző utcai összecsapások Némeország számos városában. Berlinben egy asszony életveszélyesen megsérült, amikor anarchista tüntetők és rendőrök csaptak össze a város Prenzlauerberg kerületében. A rendőrség vízágyúk bevetésével oszlatta fel az ötszáz fős tömeget, az összecsapásban hatvankét rendőr is súlyosan megsérült.

Nem vonulhattak a skinheadek

További huszonegy rendőr sérült meg a német főváros Kreuzberg negyedében, ahol a demonstrálók közül kétszázan betörtek egy szupermarketbe, amit kifosztottak. Az éjszaka során huszonkilenc embert tartóztattak le. Frankfurtban könygáz bevetésével tudta csak távoltartani egymástól a felvonuló neonáci tüntetőket és az ellentüntetőket, valamint sikerrel akadályozták meg, hogy a zászlókkal masírozó skinheadek átvonuljanak egy többnemzetiségű lakónegyeden.

Göttingenben nyolcvan baloldali tüntetőt kellett megfékeznie a rendőrségnek, akik a szélsőjobboldali Nemzeti Demokrat Párt felvonulása ellen tiltakoztak. Hamburgban húsz tüntetőt tartóztattak le az éjszaka folyamán, miután a tiltakozók egy csoportja egy kereszteződésben elbarikádozta magát, majd tüzeket gyújtott és kövekkel dobálta a kivonuló rendőröket.