Judit
2 °C
7 °C

Összecsapások Németországban május elseje alkalmából

2002.05.01. 13:21
Rendőrökkel csaptak össze Németország több városában a szélsőbaloldali és anarchista tüntetők május elseje előestéjén. Számos nagyvárosban a neonáci tüntetők és a baloldali ellentüntetők elválasztására kellett bevetni a rohamrendőrséget. A berlini összecsapásokban egy ember életveszélyesen megsebesült, országszerte ötvennél is több embert tartóztattak le.
Már kedd éjszaka megkezdődtek a németországi május elsejéket két évtizede jellemző utcai összecsapások Némeország számos városában. Berlinben egy asszony életveszélyesen megsérült, amikor anarchista tüntetők és rendőrök csaptak össze a város Prenzlauerberg kerületében. A rendőrség vízágyúk bevetésével oszlatta fel az ötszáz fős tömeget, az összecsapásban hatvankét rendőr is súlyosan megsérült.

Nem vonulhattak a skinheadek

További huszonegy rendőr sérült meg a német főváros Kreuzberg negyedében, ahol a demonstrálók közül kétszázan betörtek egy szupermarketbe, amit kifosztottak. Az éjszaka során huszonkilenc embert tartóztattak le. Frankfurtban könygáz bevetésével tudta csak távoltartani egymástól a felvonuló neonáci tüntetőket és az ellentüntetőket, valamint sikerrel akadályozták meg, hogy a zászlókkal masírozó skinheadek átvonuljanak egy többnemzetiségű lakónegyeden.

Göttingenben nyolcvan baloldali tüntetőt kellett megfékeznie a rendőrségnek, akik a szélsőjobboldali Nemzeti Demokrat Párt felvonulása ellen tiltakoztak. Hamburgban húsz tüntetőt tartóztattak le az éjszaka folyamán, miután a tiltakozók egy csoportja egy kereszteződésben elbarikádozta magát, majd tüzeket gyújtott és kövekkel dobálta a kivonuló rendőröket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?