Valér
2 °C
8 °C

Kiteljesedett a német kormány névsora

2005.10.17. 16:29
Két poszton is Angela Merkel kancellárjelölt kiszemeltjével szemben a keresztény pártok erős embereinek pártfogoltjai kerültek be a német kormányba. A CDU-CSU bejelentése után már teljes a kormánynévsor, már csak a koalíciós megállapodást kell megkötni.

Pár órával a nagykoalíciós tárgyalások hétfői megkezdése előtt a német választásokon győztes konzervatív pártok is nyilvánosságra hozták minisztereik listáját. Értesülések szerint a lista összeállítását belviszályok előzték meg.

Már korábban eldőlt, hogy Edmund Stoiber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke vezeti az "Európa-politikai kompetenciával" kiegészülő gazdasági és műszaki fejlesztési minisztériumot, amelyből kiválik a munkaügyi terület, ez utóbbi tárcát a szociáldemokraták kapták.

Angela Merkel kancellárjelölt a belügyminiszteri posztra Wolfgang Schäublét jelölte, aki egyszer már volt belügyminiszter. A védelmi miniszteri tárcát Franz Josef Jung, a hesseni tartományi gyűlés CDU-frakciójának vezetője irányítaná, a családügyi reszortot Ursula von der Leyen (CDU) alsó-szászországi szociálpolitikus, az oktatásügyit Annette Schavan (CDU), aki Baden-Württemberg tartományban már megismerkedett ezzel a szakterülettel.

A mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter posztjára Horst Seehofert (CSU), a Kohl-kormány egykori egészségügyi miniszterét jelölték. Miniszteri rangban vezetné a kancellári hivatalt Thomas de Maiziere szászországi politikus (CDU), jogász és történész.

Értesülések szerint bizonyos tárcák betöltését kemény viták előzték meg, a szóba jövő nevek sűrűn cserélődtek. Merkel állítólag a CSU parlamenti csoportját vezető Michael Glosnak szánta a védelmi tárcát, de Roland Koch hesseni kormányfő, a CDU egyik "erős embere" érvényesíteni tudta akaratát. Hírek szerint Merkelnek ugyancsak ellenére volt, hogy az erősen szociális beállítottságú, vitázó kedvű Seehofer bekerüljön a kormányba, itt viszont Stoiber akarata érvényesült.

Általános a vélekedés, hogy Merkelnek, a kereszténydemokraták elnökének nem lesz könnyű egy olyan kormányt vezetni, amelyben helyet foglal Stoiber CSU-elnök és Franz Müntefering, a szociáldemokraták (SPD) elnöke. A két pártvezető pár nappal ezelőtt megpróbálta kétségbe vonni, hogy Merkel a tervezett nagykoalícióban a hagyományos módon határozhat meg elvi politikai irányvonalat.

A szociáldemokraták már csütörtökön nyilvánosságra hozták listájukat. Az SPD a 14 miniszteri posztból nyolcat kapott, vélhetően annak fejében is, hogy Gerhard Schröder lemondott kancellári ambícióiról. Munkaügyi miniszternek és alkancellárnak jelölték Münteferinget, külügyminiszternek Frank-Walter Steinmeiert, a kancellári hivatal (eddigi) vezetőjét, pénzügyminiszternek Peer Steinbrücköt, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány volt kormányfőjét, a környezetvédelmi tárca felelősének Sigmar Gabriel volt alsó-szászországi miniszterelnököt, közlekedési miniszternek Wolfgang Tiefensee lipcsei főpolgármestert. A Schröder-kormány tagjai közül a helyén maradt Ulla Schmidt (egészségügy), Brigitte Zypries (igazságügy) és Heidemarie Wieczorek-Zeul, a gazdasági együttműködés és a fejlesztési segélyek minisztere.