Ágnes
-1 °C
2 °C

Keleten neonácik, nyugaton iszlám szélsőségesek

2003.05.15. 08:52
Az iszlám szélsőségesek továbbra is jelentős veszélyforrást jelentenek a német biztonságra nézve, noha számuk csökkent az elmúlt évben - áll a legfrissebb német belügyi jelentésben. Az újnácik főleg Kelet-Németországban okoznak egyre nagyobb aggodalmat.
A radikális iszlám szervezeteknek Németországban az elmúlt évben 30 ezer 600 tagjuk volt, 1400-zal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt - ismertette a német belügyminiszter, Otto Schily a német belső biztonsági szolgálat jelentését. Közülük a legtöbben - 27 ezren - törökök. (A 82 milliós Németországban 3 millió muzulmán él.)

Gyilkosság, gyújtogatás

A jelentés szerint az ismertté vált politikai jellegű bűnügyek száma tavaly 573-ra nőtt, a 2001-es 511-ről. A belügyminiszter határozott nyilatkozatai szerint nem fogják eltűrni, hogy idegen szélsőségesek viszályt és gyűlöletet szítsanak az országban. "Németország nem lesz az idegen szélsőségesek menhelye." - mondta Schily.

A másik szélsőségről, az újnácikról is szólt a jelentés. 2002-ben Németországban 10 ezer 092, jobboldali szélsőségesek által elkövetett bűncselekményt regisztráltak, ebből nyolc esetben gyilkossági kísérlet történt, 646 támadás következtében súlyosan megsebesültek emberek, 26 esetben pedig gyújtogatás veszélyeztette a közrendet. 2001-ben 10054 hasonló esetet jelentettek.

A gazdag Hessen nácimentes

A jobboldali szélsőségesek száma a vizsgált időszakban 50 ezerről 45 ezerre csökkent. A belügyminiszter szerint a neonácik száma a tavaly bevezetett szigorítások miatt mérséklődött, betiltották például a Vér és Becsület skinhead-szervezetet. A német Nemzeti Demokrata Párt működésével a bíróság is foglalkozott, s noha végül nem döntött feloszlatásról, vélhetően az ügy sajtója miatt 6 ezerre csökkent a szélsőséges párt tagjainak száma.

A gazdaságilag változatlanul rossz helyzetben lévő Kelet Németország továbbra is a neonácik központja. Ebben a térségben lakik a németek 20 százaléka, ám a neonácik fele itt tevékenykedik. A Berlint körülvevő Branderburg államban a legmagasabb az egy főre eső bűnesetek aránya. A 16 német állam közül a legkevesebb neonáci bűntettet a gazdag Hessen tartományban követték el.