Lóránt, Loránd
-3 °C
3 °C

Árvízzel az élre

2002.09.06. 13:22
Korábbi lemaradását ledolgozva teszi egyre izgalmasabbá a németországi választási küzdelmet az SPD. A Stern magazin és a német RTL által megrendelt felmérés szerint az SPD, ha most vasárnap lennének a választások, a szavazatok 39 százalékát kapná, ugyanannyit, mint a CDU/CSU pártszövetség.
Ez persze csak egyike a számos felmérésnek. Az Allensbach piackutató intézet szerint például a kereszténydemokraták, a fenti eredménnyel szöges ellentétben még mindig 5 százalékkal vezetnek. Így elvileg a német választó is csak tanácstalanul tárhatja szét a karját. Ő nem olvas indexet, ezért nem tudhatja, hogy a lényeg a trendben rejlik. Ez pedig azt mutatja, hogy a szociáldemokraták szorgosan dolgozzák le hátrányukat. Ebben csupán kisebb szerep jut a különböző választási vitaműsoroknak.

Bár sokan úgy gondolták, hogy Gerhard Schröder a "média kancellár" egyszerűen le fogja mosni Stoibert a CDU/CSU kancellárjelöltjét a hatalmas érdeklődés övezte kancellárjelölti vitán, de nem így történt. Németes alapossággal agyontervezve sikerült a két aspiránst egy olyan választási műsorban egymásnak ereszteni, amit még maguk a németek is untak. Schröder és Stoiber gyakorlatilag nem vitázott, hanem kimért válaszokat adott a még kimértebb kérdésekre.

A szociáldemokraták diadalmenetének oka politikai elemzők szerint inkább abban rejlik, ahogy a kormány az árvízkérdést kezelte. A kancellár határozott fellépése, a gyors cselekvés hozta hozzáértők szerint a legtöbb szimpátia szavazatot. Azonban SPD körökben is hallani a kritikus véleményt, az árvíz nem fog még két hónapig kitartani, ezért sürgősen találni kell egy újabb varázsszert.

A párt médiagurui jelenleg azon dolgoznak, hogy a CDU/CSU-val a választási vitaműsorokra kialkudott szigorú szabályokon kicsit lazítsanak. Szeretnék elérni, hogy szeptember 8-án a két jelölt következő és egyben utolsó összecsapásán valódi vita alakuljon ki, ahol Schröder jobban tudja érvényesíteni "showman" énjét. Érthető, hogy a Medgyessy Péterrel a hónap elbeszéléseinek címéért vetekedő Stoiber hívei ezt mindenáron szeretnék elkerülni. Hogy sikerül e, az a következő napok éjszakába nyúló tárgyalásain fog eldőlni. A szociáldemokraták pedig az esetleges sikertelenség esetén még mindig bízhatnak egy kiadós esőben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!