Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Árvízzel az élre

2002.09.06. 13:22
Korábbi lemaradását ledolgozva teszi egyre izgalmasabbá a németországi választási küzdelmet az SPD. A Stern magazin és a német RTL által megrendelt felmérés szerint az SPD, ha most vasárnap lennének a választások, a szavazatok 39 százalékát kapná, ugyanannyit, mint a CDU/CSU pártszövetség.
Ez persze csak egyike a számos felmérésnek. Az Allensbach piackutató intézet szerint például a kereszténydemokraták, a fenti eredménnyel szöges ellentétben még mindig 5 százalékkal vezetnek. Így elvileg a német választó is csak tanácstalanul tárhatja szét a karját. Ő nem olvas indexet, ezért nem tudhatja, hogy a lényeg a trendben rejlik. Ez pedig azt mutatja, hogy a szociáldemokraták szorgosan dolgozzák le hátrányukat. Ebben csupán kisebb szerep jut a különböző választási vitaműsoroknak.

Bár sokan úgy gondolták, hogy Gerhard Schröder a "média kancellár" egyszerűen le fogja mosni Stoibert a CDU/CSU kancellárjelöltjét a hatalmas érdeklődés övezte kancellárjelölti vitán, de nem így történt. Németes alapossággal agyontervezve sikerült a két aspiránst egy olyan választási műsorban egymásnak ereszteni, amit még maguk a németek is untak. Schröder és Stoiber gyakorlatilag nem vitázott, hanem kimért válaszokat adott a még kimértebb kérdésekre.

A szociáldemokraták diadalmenetének oka politikai elemzők szerint inkább abban rejlik, ahogy a kormány az árvízkérdést kezelte. A kancellár határozott fellépése, a gyors cselekvés hozta hozzáértők szerint a legtöbb szimpátia szavazatot. Azonban SPD körökben is hallani a kritikus véleményt, az árvíz nem fog még két hónapig kitartani, ezért sürgősen találni kell egy újabb varázsszert.

A párt médiagurui jelenleg azon dolgoznak, hogy a CDU/CSU-val a választási vitaműsorokra kialkudott szigorú szabályokon kicsit lazítsanak. Szeretnék elérni, hogy szeptember 8-án a két jelölt következő és egyben utolsó összecsapásán valódi vita alakuljon ki, ahol Schröder jobban tudja érvényesíteni "showman" énjét. Érthető, hogy a Medgyessy Péterrel a hónap elbeszéléseinek címéért vetekedő Stoiber hívei ezt mindenáron szeretnék elkerülni. Hogy sikerül e, az a következő napok éjszakába nyúló tárgyalásain fog eldőlni. A szociáldemokraták pedig az esetleges sikertelenség esetén még mindig bízhatnak egy kiadós esőben.