Auguszta
-3 °C
2 °C

Magas részvétel a németországi választásokon

2005.09.18. 16:07
Közel 62 millió választót várnak az urnákhoz Németországban. Bajorországban vontatottan, a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában élénk érdeklődés mellett zajlanak a német parlamenti választások. Gerhard Schröder kancellár szülővárosában, Hannoverben szavazott, Angela Merkel, az ellenzéki konzervatív pártok kancellárjelöltje egy berlini szavazóhelyiségben adta le szavazatát. Előzetes eredmény az éjszakai órákban várható.
Bajorországban vontatottan, a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában élénk érdeklődés mellett zajlanak a német parlamenti választások. A kora délutáni órákban még nem tudták megjósolni, hogy a választási részvétel meghaladja-e a 2002-es 79,1 százalékos arányt, de a CNN amerikai hírtelevízió riportere "nagyon magas részvételt" emlegetett.

Magas részvétel a németországi választásokon
Tekintse meg képeinket!

Közel 62 millió választót szólítottak az urnákhoz a harmadik németországi előre hozott választáson, hogy meghatározzák a pártok parlamenti erősorrendjét. Általános szabály, hogy csak az a párt jut be a parlament alsóházába, a Bundestagba, amely túllépi az ötszázalékos választási küszöböt. A szabálytól eltekintettek az 1990-es első össznémet választásokon, a kisebb keletnémet pártoknak csak az egykori NDK területén kellett átlépniük az ötszázalékos küszöböt.

A pártok első számú jelöltjei már szavaztak. Gerhard Schröder kancellár Hannoverben dobta be szavazócéduláját az urnába, Angela Merkel, az ellenzéki konzervatív pártok (CDU, CSU) kancellárjelöltje a berlini Humboldt Egyetem menzáján berendezett szavazóhelyiségben. Az előrejelzések a konzervatívok győzelmét valószínűsítik, kérdés, hogy kivel tudnak majd koalíciót alkotni.

Esélyek

A választásokat Schröder kancellár erőszakolta ki, amikor az Észak-Rajna-Vesztfáliában májusban elbukott tartományi választás után - melynek eredményeként az ellenzék kétharmados többségbe került a felsőházban - saját pártjával buktatta meg önmagát a Bundestagban. Június-júliusban úgy tűnt, hogy Schröder katasztrofális döntést hozott. A kereszténydemokrata ellenzék az akkori közvélemény-kutatások szerint egyedül is esélyes volt az abszolút többség megszerzésére.

Szeptember elejére nagyot változott a helyzet, egy időre úgy tűnt, hogy Schrödernek sikerült megakadályoznia a konzervatív-liberális koalíció hatalomra kerülését, a szeptember eleji közvélemény-kutatási adatok alapján több elemző nagyoalíciót valószínűsített. A választások előtt készült utolsó felmérések szerint ez elkerülhetővé vált, a konzervatívok támogatottsága újra nőtt, így valószínűleg természetes szövetségesükkel, a piacpárti liberális FDP-vel együtt többséget szerezhetnek a Bundestagban.

Az utolsó adatok szerint a CDU/CSU-FDP pártszövetség 51 százalékot, Schröder szociáldemokratái és a koalíciós partner Zöldek 41-42 százalékot, a keletnémet kommunista utódpárttal egyesült szociáldemokrata lázadók alkotta Baloldali Párt 7-8 százalékot szerezhet. Az szinte biztos, hogy a CDU/CSU adja majd a legnagyobb parlamenti frakciót, azaz akár nagykoalícióban, akár a liberálisokkal szövetkezve Angela Merkel lehet Németország első kancellárnője.

Októberi eredmény?

Magas részvétel a németországi választásokon
Klikk a képre!

A szavazóhelyiségek este hat órakor zárnak, előzetes eredményre az éjszakai órákban számítanak 298 választókerület adatai alapján. Az elemzők szoros, talán még a hatezer szavazaton eldőlő 2002-es választásnál is szorosabb versenyt várnak.

Az is elképzelhető, hogy vasárnap el sem dől a szavazás, mivel Lipcse egyik választókörzetében a szélsőjobboldali NPD képviselőjelöltjének halála miatt október 2-ra halasztották az egyéni és a listás szavazást is. Könyen meglehet, hogy a körzet megközelítőleg 2700 választójának szavazata dönti majd el, hogy Merkel nagykoalícióra kényszerül-e.

A német választások nagyobb fennakadás nélkül zajlanak, bár a nap folyamán előfordult néhány kisebb szabálysértés. Berlin Pankow kerületében hamis, pontosabban egy más kerületben érvényes szavazócédulák felbukkanása okozott izgalmat. A Lipcse melletti Naunhofban szabályellenesen felnyitották a borítékos, korábban leadott szavazócédulákat tartalmazó urnát, mert egy választó beleejtette a személyi igazolványát.