Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Németország vasárnap választ

2002.09.20. 11:02
Irak és az árvíz. Ennek a két kártyának a kijátszásával tudott a szociáldemokraták kancellárja, Gerhard Schröder fordítani a már vesztesnek hitt választási küzdelemben. A nyár elején még biztos CDU/CSU győzelmet jósoló közvélemény-kutató cégek, most egymásnak ellentmondó adatokat közölnek a vasárnapi voksolás kimeneteléről.
"Amennyiben a kormány négy év alatt nem tudja félmillióval csökkenteni a munkanélküliek számát, nem érdemli meg, hogy újraválasszák." Ezek a szavak a 16 évi kereszténydemokrata uralmat megtörő Gerhard Schröder szájából hangzottak el a választások megnyerését követően 1998-ban. Nos, ebben az évben rekordszámú, több mint négymillió munkanélkülit tartanak számon Németországban. A szociáldemokraták másik nagy választási szózatát, a gazdaság élénkítését szintén nem sikerült végrehajtani. Jelenleg az EU leglassabban növekvő gazdaságát tudhatják magukénak a német választók.

Ellenzéki aduk

Az ember úgy vélné, hogy ilyen körülmények között egy ellenzék gyakorlatilag nem veszítheti el a választásokat. Edmund Stoiber, és csapata is így gondolta, és pontosan ezeket a kérdéseket lovagolta meg a választási kampányban. Stoiberék adócsökkentést, a munkahelyvédelmi törvények enyhítését ígérték, mint egyetlen eszközt a gazdaság életre keltésére. Persze, hogy a konzervatív értékek se csorbuljanak, hat nappal a választások előtt a bevándorlási törvény szigorítása is ismét napirendre került. "Túl sok külföldit hívtak idealisztikus elképzelésekkel az országba" - hangzott el az egyik kereszténydemokrata tartományi miniszter szájából.

Előfordult az is, hogy néha "balról" támadták a szociáldemokrata - zöld koalíciót, azt vetve a kormányzó pártok szemére, - nem teljesen alaptalanul - hogy túlságosan a nagyvállalatok érdekeit képviselik, és ennek a politikának a választási kampányokban oly sokat emlegetett "kis- és középvállalkozások" isszák meg a levét.

Ha az SPD győz, akkor Schröder győzött

Ilyen körülmények között érkezett az "évszázad árvize". A kormány cselekedett, pénzt ígért, és gumicsizmában járta a gátakat. A nép pedig lelkesedett.

Kormánypárti politikusok joggal reménykedtek abban, hogy a választási televíziós viták újabb szavazatokat hozhatnak a konyhára, mivel kancellárjuk "médiaérettebb", mint az állandóan befejezhetetlen körmondatokba keveredő Stoiber. Ezt a lehetőségek csak a viták második fordulója során tudta az SPD kihasználni, ekkor a műsort nézők 60 százaléka vélte úgy, hogy Schröder jobban szerepelt. A kancellár magabiztosságára jellemző, hogy egy parlamenti vitában kihívója felé fordulva kijelentette: "Uram, ön szeretne kancellár lenni, de nincsenek meg hozzá az adottságai".

A külpolitika elvérzett a választások oltárán

A németek a második világháború óta iszonyodnak attól a gondolattól, hogy katonáikat külföldre küldjék. Schröder felismerve a lehetőséget hirtelen hevesen ellenezni kezdte a német részvételt egy esetleges iraki akcióban, még akkor is, ha az ENSZ erre felhatalmazást ad. Ez bár rengeteg szavazatot hozott, de kiváltotta a külföld rosszallását.

Elemzők úgy vélik, hogy Schröder a belpolitika érdekében feláldozta az ország kapcsolatrendszerét. Ezt támasztja alá az a hír is, hogy egy amerikai szenátor kijelentette, amennyiben Schröder Amerika-ellenes kampányával megnyerné a választásokat, a kongresszus megfontolás tárgyává tenné a csapatkivonást. A katonákat ebben az esetben olyan NATO tagállamok területén állomásoztatnák, "amelyek támogatják az Egyesült Államokat, és komolyan gondolják a részvételt a szövetség munkájában."

Bárki nyerhet

Eddig páratlan módon a közvélemény-kutató cégek is részrehajlanak a választás kimenetelének megítélését illetően. Legalábbis egyikük mindenképp. A kereszténydemokratákhoz közel álló Allensbach 2000 választó megkérdezésével arra az eredményre jutott, hogy orrhossznyi előnnyel, 0,3 százalékkal de a CDU/CSU áll nyerésre. A szociáldemokratákhoz húzó Forsa intézet szerint azonban két százalékkal (40 - 38) de az SPD áll jobban.