Ilona
17 °C
32 °C

Schröder pártja nyerte a német választásokat

2002.09.23. 06:14
Az SPD és a Zöldek egyértelművé tették, hogy ismét a közösen alakítanak kormányt. Edmund Stoiber a koalíció korai bukásával számol, a gazdaság szereplői nem örülnek a szoros végeredménynek.
Eredmények

A hivatalos előzetes adatok szerint az SPD és a keresztény uniópártok (CDU-CSU) egyaránt a szavazatok 38,5 százalékát nyerték el, ezen belül a szociáldemokraták 8864 szavazattal többet szereztek. A zöldek a voksok 8,6, míg a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 7,4 százalékát szerezte meg.

Az SPD 251, a zöldek 55, az uniópártok 248, az FDP 47 képviselői hellyel rendelkeznekk majd az új összetételű Bundestagban. Az egykori keletnémet állampárt jogutódja, a Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) nem érte el az ötszázalékos küszöböt, de két kelet-berlini jelöltje bejutott a Szövetségi Gyűlésbe.

Viharos éjszaka

A német demokrácia történetében most fordult elő először, hogy a szavazás éjjelén még nem lehetett tudni, ki nyerte a választásokat. A CDU többször is győztesnek érezhette magát az este folyamán, az utolsó adatok szerint azonban elbukott. A többletmandátumok megszerzésével az SPD nemcsak győzött, hanem a Zöldekkel együtt többségi kormányt is alakíthat. Így valószínűleg továbbra is a Schröder kancellár által favorizált Volkswagen marad a kormányzati négykerekűek beszállítója, szemben Stoiber földijeivel, a Bayerische Motoren Werkével.

Zöldek a harmadik legerősebb párt

A jelenlegi koalíció fennmaradása majdnem biztosra mondható. Mind az SPD, mind a Zöldek képviselője ilyen értelmű nyilatkozatokat tett. A választások legnagyobb győztese a Zöldek pártja, akik jó eredményüknek köszönhetően valószínűleg erősebb pozíciót tudnak majd kiharcolni az új kormányban. Ez tovább erősíti a Németországban amúgy is jelentős környezetvédelmi vonalat.

Stoiber bukást jósol

Edmund Stoiber, a rivális CDU/CSU kancellárjelöltje az eredmények ismertetését követő nyilatkozatában kifejtette, a koalíciós többség olyan minimális, hogy így a kormány nem fog tudni megbirkózni az előtte álló gazdasági nehézségekkel. Ezen felül a jelenlegi koalíció gyakorlatilag elszigetelte magát a külföldtől. Ezért Stoiber, bár továbbra is bajor miniszterelnök marad, bármikor hajlandó elvállalni a kancellárságot.

FDP a zsidók támadásán bukott el

Emlékezetes, hogy a már korábban is "Enfant Terrible"-ként számon tartott Jürgen Mölleman, az FDP alelnöke, a választások előtt ismét támadást intézet a németországi zsidók központi tanácsa ellen. Elemzők szerint ezzel a húzással szélsőjobboldali szavazókat próbált nyerni a nevében szabadelvű pártnak. Ez a párt rossz választási szerepléséhez vezetett, és - mint Guido Westerwelle pártelnök bejelentette -, egyhangúlag felszólították Möllemant a távozásra. Mint fogalmazott, a Mölleman által tett kijelentések finoman fogalmazva is ízléstelenek voltak.