Olivér
4 °C
8 °C

Schröder pártja nyerte a német választásokat

2002.09.23. 06:14
Az SPD és a Zöldek egyértelművé tették, hogy ismét a közösen alakítanak kormányt. Edmund Stoiber a koalíció korai bukásával számol, a gazdaság szereplői nem örülnek a szoros végeredménynek.
Eredmények

A hivatalos előzetes adatok szerint az SPD és a keresztény uniópártok (CDU-CSU) egyaránt a szavazatok 38,5 százalékát nyerték el, ezen belül a szociáldemokraták 8864 szavazattal többet szereztek. A zöldek a voksok 8,6, míg a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 7,4 százalékát szerezte meg.

Az SPD 251, a zöldek 55, az uniópártok 248, az FDP 47 képviselői hellyel rendelkeznekk majd az új összetételű Bundestagban. Az egykori keletnémet állampárt jogutódja, a Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) nem érte el az ötszázalékos küszöböt, de két kelet-berlini jelöltje bejutott a Szövetségi Gyűlésbe.

Viharos éjszaka

A német demokrácia történetében most fordult elő először, hogy a szavazás éjjelén még nem lehetett tudni, ki nyerte a választásokat. A CDU többször is győztesnek érezhette magát az este folyamán, az utolsó adatok szerint azonban elbukott. A többletmandátumok megszerzésével az SPD nemcsak győzött, hanem a Zöldekkel együtt többségi kormányt is alakíthat. Így valószínűleg továbbra is a Schröder kancellár által favorizált Volkswagen marad a kormányzati négykerekűek beszállítója, szemben Stoiber földijeivel, a Bayerische Motoren Werkével.

Zöldek a harmadik legerősebb párt

A jelenlegi koalíció fennmaradása majdnem biztosra mondható. Mind az SPD, mind a Zöldek képviselője ilyen értelmű nyilatkozatokat tett. A választások legnagyobb győztese a Zöldek pártja, akik jó eredményüknek köszönhetően valószínűleg erősebb pozíciót tudnak majd kiharcolni az új kormányban. Ez tovább erősíti a Németországban amúgy is jelentős környezetvédelmi vonalat.

Stoiber bukást jósol

Edmund Stoiber, a rivális CDU/CSU kancellárjelöltje az eredmények ismertetését követő nyilatkozatában kifejtette, a koalíciós többség olyan minimális, hogy így a kormány nem fog tudni megbirkózni az előtte álló gazdasági nehézségekkel. Ezen felül a jelenlegi koalíció gyakorlatilag elszigetelte magát a külföldtől. Ezért Stoiber, bár továbbra is bajor miniszterelnök marad, bármikor hajlandó elvállalni a kancellárságot.

FDP a zsidók támadásán bukott el

Emlékezetes, hogy a már korábban is "Enfant Terrible"-ként számon tartott Jürgen Mölleman, az FDP alelnöke, a választások előtt ismét támadást intézet a németországi zsidók központi tanácsa ellen. Elemzők szerint ezzel a húzással szélsőjobboldali szavazókat próbált nyerni a nevében szabadelvű pártnak. Ez a párt rossz választási szerepléséhez vezetett, és - mint Guido Westerwelle pártelnök bejelentette -, egyhangúlag felszólították Möllemant a távozásra. Mint fogalmazott, a Mölleman által tett kijelentések finoman fogalmazva is ízléstelenek voltak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?