Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyugat felé menekülnek a németek

2002.10.03. 09:36
Rekordméreteket ölt az áttelepülés az ország keleti részéből a nyugatiba - derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal adataiból. Négy év alatt tízszeresére nőtt a nyugatra költöző keletnémetek száma.
A statisztikai adatokból úgy tűnik, mindmáig nem sikerült stabil egyensúlyt teremteni Németországban. A berlini fal leomlása előtti kapitalista Nyugat-Németország és a szocialista-kommunista rendszerű keleti rész közötti gazdasági különbségek ma is éreztetik hatásukat. Legalábbis erre enged következtetni az ország nyugati részébe áttelepülő kelet-németek egyre növekvő száma: tavaly 98 ezer állampolgárt veszített a keleti vidék.

2000-ben az áttelepülők száma még csak 61 ezer volt, míg 1997-ben csupán 10 ezer. A keleti országrész egyes vidékein az utóbbi évtizedben húsz százalékkal csökkent a lakosság létszáma.

Régi hagyomány

Az elvándorlás nem meglepő, ha figyelembe vesszük a két országrész egymáshoz képesti gazdasági mutatóit. Jól jellemzi a különbségeket, hogy a volt NDK területén jegyzett 18 százalékos munkanélküliség a nyugati aránynak (7,8 százalék) több mint kétszerese.

A nyugatra történő kivándorlás egyébként régi hagyomány, 1961-ben a kommunisták éppen azért építették a berlini falat, hogy megakadályozzák az "agyelszívást", a munkaerő elszivárgását, a disszidálást.