Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Nyugat felé menekülnek a németek

2002.10.03. 09:36
Rekordméreteket ölt az áttelepülés az ország keleti részéből a nyugatiba - derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal adataiból. Négy év alatt tízszeresére nőtt a nyugatra költöző keletnémetek száma.
A statisztikai adatokból úgy tűnik, mindmáig nem sikerült stabil egyensúlyt teremteni Németországban. A berlini fal leomlása előtti kapitalista Nyugat-Németország és a szocialista-kommunista rendszerű keleti rész közötti gazdasági különbségek ma is éreztetik hatásukat. Legalábbis erre enged következtetni az ország nyugati részébe áttelepülő kelet-németek egyre növekvő száma: tavaly 98 ezer állampolgárt veszített a keleti vidék.

2000-ben az áttelepülők száma még csak 61 ezer volt, míg 1997-ben csupán 10 ezer. A keleti országrész egyes vidékein az utóbbi évtizedben húsz százalékkal csökkent a lakosság létszáma.

Régi hagyomány

Az elvándorlás nem meglepő, ha figyelembe vesszük a két országrész egymáshoz képesti gazdasági mutatóit. Jól jellemzi a különbségeket, hogy a volt NDK területén jegyzett 18 százalékos munkanélküliség a nyugati aránynak (7,8 százalék) több mint kétszerese.

A nyugatra történő kivándorlás egyébként régi hagyomány, 1961-ben a kommunisták éppen azért építették a berlini falat, hogy megakadályozzák az "agyelszívást", a munkaerő elszivárgását, a disszidálást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!