Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Gerhard Schröder újra kancellár

2002.10.22. 12:46
Kedd délelőtt szavazott a Bundestag az új kancellár személyéről. A szövetségi köztársaság megalakulása óta ez volt az első kancellárválasztás, amit Berlinben tartottak.
Gerhard Schröder 305 szavazatot kapott a titkos szavazás során leadott 599-ből, egyel kevesebbet, mint ahány mandátummal a szociáldemokrata-zöld koalíció rendelkezik. 292-en szavaztak ellene, két képviselő tartózkodott, így Schröder a szavazatok 50,9 százalékát szerezte meg, ami jelzi, mennyire törékeny a kormány többsége. Négy évvel ezelőtt ez az arány 52 százalék volt.

A legkisebb

Gerhard Schröder
Schröder alakítja a Bundestag történetének legkisebb kabinetjét, összesen 15 kormánytaggal. A kancellár négy évvel ezelőtti kormányából csak öten kaptak lehetőséget a folytatásra. Joschka Fischer külügy-, Otto Schily belügy-, Jürgen Trittin környezetvédelmi-, Edelgard Bulmahn oktatásügyi- és Heidemarie Wieczorek-Zeul fejlesztési miniszter kapott posztot az új kormányban is. A választások során számtalanszor a kancellár szemére vetették, hogy rosszul választja meg minisztereit.

Újra Berlin

Ez volt az első berlini kancellárválasztás, négy évvel korábban még Schrödert is Bonnban választották meg, ugyanúgy, ahogy 1949 óta az összes jelöltet. Johannes Rau kormányfő délután nyújtja át Schrödernek a kinevezési okmányt. Az eskütétel után megtartja első ülését az új kabinet, ahol a német békefenntartók macedóniai tartózkodásának meghosszabbításáról döntenek majd.

Adenauernél rezgett a léc

Eddig minden német kormányfőnek sikerült első körben megszereznie a megválasztáshoz szükséges szavazatokat. A legkisebb többséggel a Bundestag történetében Konrad Adenauert szavazták meg, aki 1949-ben 202 voksot kapott, pontosan annyit, amennyi megválasztásához kellett. Akkor hat saját képviselője szavazott a kancellár ellen.

A legtöbb szavazatot - 71,9 százalék - a kereszténydemokrata (CDU) Kurt Georg Kiesingers kapta 1966-ban. Ez azonban kevesebb volt, mint amilyen többséggel az akkor kormányt alakító CDU-SPD szuperkoalíció rendelkezett. Schröder volt 1998-ban az első kancellár, aki megválasztásakor a kormányzó pártok összes képviselőjének jóváhagyását megkapta.

Kohl, a fiatalos lendület

Németország legöregebb kancellárja a hatalomra kerülésekor 72 éves Adenauer volt, a legfiatalabb pedig az első megválasztásakor 52 éves Helmut Kohl. Schröder 54 évesen lett először kancellár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!