Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Sorsfordító németek: Adenauer, Luther, Marx

2003.11.29. 10:31
Kapcsolódó cikkek (1)
A BBC mintájára a német közszolgálati ZDF is megszavaztatta nézőit, hogy kit tartanak hazájuk legnagyobb polgárainak. A háromszázas listán náci vezérek nem szerepeltek, Mozart említése azonban kiváltotta Bécs rosszallását.
Konrad Adenauert, a II. világháború utáni első német kancellárt választották meg a nézők szavazatai alapján "minden idők legnagyobb németjének" a ZDF televízió pénteken éjszaka véget ért szórakoztató-ismeretterjesztő vetélkedőjében. Második helyen végzett Luther Márton reformátor, a harmadik helyen Marx Károly társadalomtudós, alig lemaradva Luther mögött.

Több millió szavazat érkezett

A német televíziósok a britektől vették át az ötletet, s több mint három hónapon át biztatták a nézőket: válasszák ki "minden idők legnagyobb németjét". A britek vetélkedőjén Winston Churchill, néhai miniszterelnök lett az első. A biztatásra több millió szavazat érkezett, a nézők leadhatták voksaikat telefonon, SMS-ben, interneten, vagy hétköznapi postai úton. Íp> A "legjobb tíz" közé Adenaueren, Lutheren és Marxon kívül bekerült Albert Einstein fizikus, Johann Sebastian Bach zeneszerző, Johannes Gutenberg, a könyvnyomtatás feltalálója, Willy Brandt, néhai szociáldemokrata kancellár, Otto von Bismarck, az első német kancellár, Johann Wolfgang von Goethe, költőzseni és a Scholl-testvérek, a második világháborúban kivégzett müncheni ellenállók.

Mozart is szerepelt

A ZDF szerkesztői először egy 300 névből álló listát ajánlottak fel, ezt szűkítették száz, majd tízfősre. A náci rendszer vezetői közül eleve nem választottak be senkit, mondván, hogy nem bűnözőket keresnek, hanem a legjobbak után kutatnak. Bécsben felháborodást váltott ki, hogy Wolfgang Amadeus Mozart is szerepelt az ajánlott listán, abból az elvből kiindulva, hogy németnek számít az is, aki egy darabig a német-római birodalom határai között élt.