Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Schröder lemond?

2002.12.10. 11:02
Az újraválasztott német kormány népszerűsége történelmi mélypontra süllyedt. Az egyre szétszórtabb kancellár pártja elnökségi ülésén
- áttételesen - felajánlotta lemondását.
A korábban mindig magabiztos és jó kedélyű Gerhard Schröder német kancellár nehéz napokat él át. Pártja és kormánya soha nem volt ennyire népszerűtlen. A választásokat paraszthajszállal - mindössze 8864 szavazattal a nyolcvanmilliós országban - megnyerő kormány három hónappal a győzelem után már a harminc százalékos, lélektani határnak számító értéket is alulszárnyalta. Közben fő ellenfeleik, a kereszténydemokraták az ötven százalékot ostromolják, és egyetlen lehetőséget sem hagynak ki a kontrollját vesztett kormány kritizálására.

A megbukott program

Kritizálni van is mit, ugyanis a német választók is kezdik észrevenni, hogy kancellárjuk - a médiazsonglőr - bizony átejtette őket. A győzelem érdekében még az amerikai jóviszonyt is feláldozó Schröder egyetlen választási ígéretét sem képes betartani. A német államadósság nő, a fizetési mérleg romlik, a munkahelyteremtést elősegíteni hivatott Hartz-csomag gyakorlatilag megbukott a szakszervezetek ellenállásán. Már csak hab a tortán a pénzügyminiszter szűklátása, aki ezeket a problémákat - szemben a választási ígéretekkel - további adóemelésekkel kívánja orvosolni.

Ilyen körülmények között került sor hétfőn a nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokraták (SPD) elnökségi ülésére. A megbeszélésen a Bild Zeitung és a Frankfurter Rundschau által kiszivárogtatott hírek szerint a kancellár nem rejtette véka alá elégedetlenségét. Párttársai szemére vetette, hogy a legfontosabb kérdésekben, a szociál- és adópolitikában nem mutatnak kellő egységet, és gyakorlatilag "összevissza nyilatkoznak". Schröder ezt nem hajlandó tovább tűrni. A kimerülés határán lévő kancellár a személyét ért burkolt kritikákra reagálva kijelentette: "Ha valaki úgy gondolja, hogy jobban csinálná, hát csinálja."

Mosolyszünet?

A kancellári egót azonban továbbra sem kell félteni. Schröder azt is nyilvánvalóvá tette, hogy: "Én nyertem meg a választásokat, és nem az SPD!" Ami tulajdonképpen igaz is, hisz az előző négy évben is siralmasan teljesítő szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció egyedül a médiánban otthonosan mozgó kancellárnak köszönheti fennmaradását. Kérdés azonban, hogy meddig tarthat ki a széles kancellári mosoly.