Árpád
-2 °C
3 °C

Schröder lemond?

2002.12.10. 11:02
Az újraválasztott német kormány népszerűsége történelmi mélypontra süllyedt. Az egyre szétszórtabb kancellár pártja elnökségi ülésén
- áttételesen - felajánlotta lemondását.
A korábban mindig magabiztos és jó kedélyű Gerhard Schröder német kancellár nehéz napokat él át. Pártja és kormánya soha nem volt ennyire népszerűtlen. A választásokat paraszthajszállal - mindössze 8864 szavazattal a nyolcvanmilliós országban - megnyerő kormány három hónappal a győzelem után már a harminc százalékos, lélektani határnak számító értéket is alulszárnyalta. Közben fő ellenfeleik, a kereszténydemokraták az ötven százalékot ostromolják, és egyetlen lehetőséget sem hagynak ki a kontrollját vesztett kormány kritizálására.

A megbukott program

Kritizálni van is mit, ugyanis a német választók is kezdik észrevenni, hogy kancellárjuk - a médiazsonglőr - bizony átejtette őket. A győzelem érdekében még az amerikai jóviszonyt is feláldozó Schröder egyetlen választási ígéretét sem képes betartani. A német államadósság nő, a fizetési mérleg romlik, a munkahelyteremtést elősegíteni hivatott Hartz-csomag gyakorlatilag megbukott a szakszervezetek ellenállásán. Már csak hab a tortán a pénzügyminiszter szűklátása, aki ezeket a problémákat - szemben a választási ígéretekkel - további adóemelésekkel kívánja orvosolni.

Ilyen körülmények között került sor hétfőn a nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokraták (SPD) elnökségi ülésére. A megbeszélésen a Bild Zeitung és a Frankfurter Rundschau által kiszivárogtatott hírek szerint a kancellár nem rejtette véka alá elégedetlenségét. Párttársai szemére vetette, hogy a legfontosabb kérdésekben, a szociál- és adópolitikában nem mutatnak kellő egységet, és gyakorlatilag "összevissza nyilatkoznak". Schröder ezt nem hajlandó tovább tűrni. A kimerülés határán lévő kancellár a személyét ért burkolt kritikákra reagálva kijelentette: "Ha valaki úgy gondolja, hogy jobban csinálná, hát csinálja."

Mosolyszünet?

A kancellári egót azonban továbbra sem kell félteni. Schröder azt is nyilvánvalóvá tette, hogy: "Én nyertem meg a választásokat, és nem az SPD!" Ami tulajdonképpen igaz is, hisz az előző négy évben is siralmasan teljesítő szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció egyedül a médiánban otthonosan mozgó kancellárnak köszönheti fennmaradását. Kérdés azonban, hogy meddig tarthat ki a széles kancellári mosoly.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?