Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Schröder nem mond le

2002.12.11. 14:50
A német kancellár szerdán reagált a lemondásáról szóló találgatásokra. Nyilatkozatában leszögezi, "nem hagyja el a hajót". A közvélemény felé mindenki mosolyog, az SPD-t azonban a gazdasági és külpolitikai nehézségek mellett már belső ellentétek is sújtják.
A süllyedő szót nem használta Schröder, csupán annyit közölt: "A kancellár nem fogja elhagyni a hajót." Pedig nem sok hiányzik a kormányzati fregatt alámerüléséhez. A gazdasági és külpolitikai problémákat mellett már a párttársak is nyíltan ellent mernek mondani a kancellárnak. A fő vita az 1997-ben megszüntetett vagyonadó ismételt bevezetéséről zajlik. A kancellár véleménye szerint "adókkal nem lehet választásokat nyerni". Néhány SPD-s tartományi miniszter azonban más véleményen van, szerintük az egyre növekvő vagyonnal rendelkező polgárok egyre kisebb mértékben járulnak hozzá az államháztartás terheihez, és ez így nem mehet tovább.

A tartományi miniszterek véleményét osztja Franz Müntefering, a párt frakcióvezetője is, akit a hétfői pártelnökségi ülésen erősen kritizált a kancellár. A kiszivárogtatott hírek szerint a megbeszélésen Schröder azt is kijelentette, ha valaki úgy gondolja, hogy jobban végezné el helyette a kancellári munkát, az nyugodtan vegye át a stafétabotot. Ezt a kijelentést a forrongó belpolitikai helyzetben a német média úgy értékelte, hogy a kancellár áttételesen felajánlotta lemondását. Wolfgang Clement gazdasági miniszter szerdán elismerte, hogy a kancellár tett ilyen kijelentést, de mint mondta: "A felhívásra senki sem jelentkezett." "Senki sem gondolta komolyan, hogy a kancellár lemond."

Schröder mindent cáfol

Maga a kancellár szerdai közleményében szintén leszögezi, nem áll szándékában a távozás. "Ki kell ábrándítanom mindenkit, aki ebben bízott, és mindenkit megnyugtathatok, aki emiatt aggódott." - nyilatkozta Schröder. Arra a felvetésre, hogy két nappal ezelőtt még a lemondással fenyegetőzött, nem volt hajlandó reagálni. Vitatta azt a hírt is, miszerint súlyos ellentétek lennének közte, és a frakcióvezető között. A kancellár megértésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a tartományi vezetők a vagyonadó bevezetése mellett kardoskodnak. Mint mondta: "Én is így tennék a helyükben." Azonban hozzátette, végül úgyis az történik, "amit a kancellár jónak lát".

Kiábrándítás, vagy megnyugtatás?

Hogy a többség kiábrándul, vagy megnyugszik Schröder kijelentését követően, azt nehéz eldönteni. Tény azonban, hogy már a koalíciós partnerekkel, a zöldekkel is problémák vannak, egyre több a kormányon belüli ellentét.

A csatlakozni vágyó országokat - köztük hazánk is - mindenesetre negatívan érintették a jelenlegi németországi folyamatok. Ugyanis Schröder kancellár volt az, akinek javaslatára mintegy kétmilliárd euróval csökkentették a csatlakozási keretet.