Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Schröder nem mond le

2002.12.11. 14:50
A német kancellár szerdán reagált a lemondásáról szóló találgatásokra. Nyilatkozatában leszögezi, "nem hagyja el a hajót". A közvélemény felé mindenki mosolyog, az SPD-t azonban a gazdasági és külpolitikai nehézségek mellett már belső ellentétek is sújtják.
A süllyedő szót nem használta Schröder, csupán annyit közölt: "A kancellár nem fogja elhagyni a hajót." Pedig nem sok hiányzik a kormányzati fregatt alámerüléséhez. A gazdasági és külpolitikai problémákat mellett már a párttársak is nyíltan ellent mernek mondani a kancellárnak. A fő vita az 1997-ben megszüntetett vagyonadó ismételt bevezetéséről zajlik. A kancellár véleménye szerint "adókkal nem lehet választásokat nyerni". Néhány SPD-s tartományi miniszter azonban más véleményen van, szerintük az egyre növekvő vagyonnal rendelkező polgárok egyre kisebb mértékben járulnak hozzá az államháztartás terheihez, és ez így nem mehet tovább.

A tartományi miniszterek véleményét osztja Franz Müntefering, a párt frakcióvezetője is, akit a hétfői pártelnökségi ülésen erősen kritizált a kancellár. A kiszivárogtatott hírek szerint a megbeszélésen Schröder azt is kijelentette, ha valaki úgy gondolja, hogy jobban végezné el helyette a kancellári munkát, az nyugodtan vegye át a stafétabotot. Ezt a kijelentést a forrongó belpolitikai helyzetben a német média úgy értékelte, hogy a kancellár áttételesen felajánlotta lemondását. Wolfgang Clement gazdasági miniszter szerdán elismerte, hogy a kancellár tett ilyen kijelentést, de mint mondta: "A felhívásra senki sem jelentkezett." "Senki sem gondolta komolyan, hogy a kancellár lemond."

Schröder mindent cáfol

Maga a kancellár szerdai közleményében szintén leszögezi, nem áll szándékában a távozás. "Ki kell ábrándítanom mindenkit, aki ebben bízott, és mindenkit megnyugtathatok, aki emiatt aggódott." - nyilatkozta Schröder. Arra a felvetésre, hogy két nappal ezelőtt még a lemondással fenyegetőzött, nem volt hajlandó reagálni. Vitatta azt a hírt is, miszerint súlyos ellentétek lennének közte, és a frakcióvezető között. A kancellár megértésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a tartományi vezetők a vagyonadó bevezetése mellett kardoskodnak. Mint mondta: "Én is így tennék a helyükben." Azonban hozzátette, végül úgyis az történik, "amit a kancellár jónak lát".

Kiábrándítás, vagy megnyugtatás?

Hogy a többség kiábrándul, vagy megnyugszik Schröder kijelentését követően, azt nehéz eldönteni. Tény azonban, hogy már a koalíciós partnerekkel, a zöldekkel is problémák vannak, egyre több a kormányon belüli ellentét.

A csatlakozni vágyó országokat - köztük hazánk is - mindenesetre negatívan érintették a jelenlegi németországi folyamatok. Ugyanis Schröder kancellár volt az, akinek javaslatára mintegy kétmilliárd euróval csökkentették a csatlakozási keretet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!