Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Vakvágányon a németországi nyomozás?

2001.09.14. 16:56
Sem a Washingtont a terrortámadásra korábban telefonon figyelmeztető iráni férfi, sem a csütörtökön őrizetbe vett egyiptomi kihallgatása nem vitte előrébb a keddi akció elkövetői utáni német nyomozást. Eközben Brüsszelben és Rotterdamban is őrizetbe vettek négy-négy férfit, akiknek köze lehet az amerikai nagyvárosok ellen irányult támadásokhoz.
A hannover-langenhageni fogházban őrzött iráni férfi vélhetően nem rendelkezett érdemi ismeretekkel a keddi terrorista támadás elkövetőiről vagy hátteréről - közölte pénteken Karlsruhéban a német szövetségi főügyész, miután az FBI nyomozóival együttműködve kihallgatták a 29 éves férfit.

Az iráni csak homályos információkkal rendelekezett

A fogházban éppen kitoloncolására váró Ali.S. a múlt héten azt követelte a börtön vezetőitől, hogy telefonálhasson az Egyesült Államokba olyan, küszöbön álló merényletekkel kapcsolatban, amelyek "megrendíthetik a fennálló világrendet". Az őrizetes egyértelműen a szeptember 10-16. közötti hetet jelölte meg a tervezett merényletek időpontjaként.

A börtön igazgatója a múlt pénteken engedélyezte neki, hogy telefonálhasson Washingtonba, ám sem a Fehér Házban, sem a CIA központjában nem vették komolyan a figyelmeztetést. A német főügyész most úgy nyilatkozott, hogy az iráni férfi csupán homályos célzásokat tett, ám konkrét részleteket nem tud a támadásról.

Szabadon engedték a tegnap letartóztatott egyiptomit

A német hatóságok eközben pénteken szabadon engedték azt az egyiptomi származású férfit, akit még csütörtökre virradóra vettek őrizetbe Hamburgban egy házkutatás alkalmával. A kihallgatás során bebizonyosodott, hogy a repülőtéren dolgozó egyiptominak nincs azokhoz a korábban Hamburgban tartózkodó arabokhoz, akiket a keddi merényletekben való részvétellel gyanúsítanak. A német hatóságok az egyiptomi férfi őrizetbe vételével közel egyidőben egy csadorba öltözött nőt is elfogtak. Kihallgatásának eredményéről egyelőre nem tudni részleteket.

Letartóztatások Brüsszelben és Rotterdamban

Csütörtökön a belga és a holland rendőrség is őrizetbe vett 4-4 olyan személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szélsőséges muzulmán hálózatok tagjai. Brüsszel Uccle kerületében a belga rendőrség négy gyanúsítottat vett őrizetbe, akik közül kettőt azóta átadott az ügyészségnek. Az őrizeteseknél tartott házkutatás során géppisztolyokat, pisztolyokat és bűncselekményekre utaló iratokat is találtak. A legutóbbi jelzés szerint a gyanúsítottak merényletekre készültek brüsszeli amerikai érdekeltségek ellen.

A holland rendőrök Rotterdamban vették őrizetbe a négy gyanúsítottat. Ennek során lefoglaltak több, valószínűleg hamis útlevelet és egy olyan készüléket, amelyet a gyanúsítottak nyilvánvalóan hamis hitelkártyák előállítására használtak. A kihallgatások eddigi eredményei szerint nem találtak összefüggést a gyanúsítottak és az amerikai nagyvárosok ellen kedden végrehajtott véres merényletsorozat között.