Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A megszorítások ellen tüntettek Németországban

2006.10.22. 10:55
Mintegy kétszázezren tüntettek Németországban a kormány megszorító politikája ellen. Az elmúlt hónapokban a lakosság jelentős része elszegényedett, a munkanélküliség alig csökkent, a gazdagok jóléte pedig tovább növekedett.

Mintegy kétszázezren tüntettek szombaton Németország öt városában a kormány megszorító politikája ellen.

A Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) felhívására egyedül Berlinben csaknem nyolcvanezren vonultak az utcákra. A demonstrálók az Angela Merkel kancellár vezette nagykoalíciós kabinet reformpolitikája ellen tiltakoztak. Az elmúlt hónapokban a lakosság jelentős része elszegényedett, miközben hozzájárult a gazdagok jólétének további növekedéséhez.

A DGB által szervezett központi rendezvényen, Stuttgartban Michael Sommer, a szövetség elnöke beszédében nagyobb szociális igazságosságot követelt, s síkraszállt a mindenekelőtt a szegényebb rétegeket sújtó takarékossági intézkedések ellen.

Sommer szerint amennyiben a kormányzat nem változtat politikáján, a demokrácia kerül veszélybe. A stuttgarti tüntetésen több mint ötvenezren vettek részt, s jelen voltak a többi szakszervezeti szövetség, köztük az IG Metall vezetői is.

Jürgen Peters, az IG Metall elnöke a reformpolitika "reformját" sürgette annak érdekében az egészségügy és az adópolitika területén az alacsonyabb jövedelműek nagyobb kedvezményekhez jussanak.

A szakszervezeti vezetők felhívták a figyelmet a 4,3 milliót meghaladó, változatlanul magas munkanélküliségre. Ennek csökkentése érdekében átfogó foglalkoztatási programot követeltek, s szorgalmazták a beruházások élénkítését. A követelések között szerepelt a nyugdíjak és a munkanélküliségi segély emelése, a fekete munka visszaszorítása, továbbá az oktatás körülményeinek a javítása.

Hasonló, több tízezres tiltakozó megmozdulásokra került sor Frankfurtban, Münchenben és Dortmundban is. A tüntetések mindenütt békésen zajlottak.

Németországban egyre nagyobb az elégedetlenség a kormány politikája miatt. A konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kabinet népszerűsége a tavaly novemberi hivatalba lépés óta eddigi mélypontjára jutott.

A szigorú takarékossági intézkedések ellenére a kormány adós maradt választási ígéreteinek, s az általa kilátásba helyezett reformoknak a megvalósításával. A munkanélküliség az elmúlt hónapokban csak rendkívül csekély mértékben csökkent, s egy legutóbbi tanulmány szerint mintegy hatmillióan tengődnek az úgynevezett szegénységi küszöb alatt, ami a teljes anyagi és szociális leszakadással egyenértékű.