Valér
-1 °C
0 °C

Újabb német megfigyelési botrány

2008.04.22. 14:21
Több hónapon keresztül megfigyelte a szövetségi hírszerzés (BND) a német Der Spiegel című hírmagazin egyik újságírójának afganisztáni internetes üzeneteit. Hiába kért elnézést a hivatal főnöke, miután a hétvégén kipattant az ügy, az újságírók érdekvédelmi szövetségei közös nyilatkozatban követeltek részletes vizsgálatot.

Ismét egy megfigyelési ügy miatt tiltakoznak a német újságíró-szervezetek. A szövetségi hírszerzés célpontja ezúttal is a Der Spiegel egyik újságírója volt, két éve hasonló ügy borzolta a kedélyeket Németországban. 2006 júniusa és novembere között megszakítás nélkül elektronikus úton figyelték meg a Der Spiegel hosszú idő óta Afganisztánnal foglalkozó, elismert újságírónőjének, Susanne Koelblnek egy meg nem nevezett magas rangú afganisztáni politikussal zajlott email üzenetváltását.

Az indítékról semmi nem került nyilvánosságra, de a BND vezetője, Ernst Uhrlau akkor is magyarázkodásra kényszerült, és kénytelen volt megígérni, hogy nem fordul elő hasonló eset. A német hírszerzést azzal is vádolták, hogy újságírók telefonjait hallgatta le, vagy fizetség ellenében újságírókat használt fel információgyűjtésre.

Most a német újságíró-szövetségek azt várják, hogy a BND tisztázza, miért és milyen jogi alapon döntöttek a megfigyelésről, és arra is választ keresnek, hogy egyedi esetről van szó, vagy más újságírók is célpontok voltak. A hírszerzés eddig visszafogottan reagált. A BND szóvivője azt állította, hogy a két évvel ezelőtt elrendelt újságírói megfigyelési tilalom változatlanul érvényben van, így csakis egyes részlegek túlbuzgóságáról lehet beszélni. A német kormány szóvivője egyelőre nem nyilatkozott, de közölte, hogy az ügyet napirendre tűzi a parlament ellenőrző bizottsága, amely a titkosszolgálatok - köztük a BND - tevékenységét is felügyeli.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!