Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Újabb külföldit vertek meg Németországban

2006.04.20. 18:05
Egy etióp mérnök súlyos bántalmazása után szerdán egy jemeni fiatalembert ütöttek le Berlinben. A belügyminiszter arra emlékeztetett, hogy Németországban „kékszemű és szőke hajú embereket” is megtámadnak külföldiek, a lényeg, hogy mindenféle erőszak ellen határozottan fel kell lépni.

Három nappal egy etióp megverése után egy jemenit bántalmaztak Németországban, ezúttal egy berlini metróállomáson.

Két, 27-28 év körüli, súlyosan részeg fiatalember késsel fenyegetett meg egy 35 éves jemenit Berlinben, majd fejbe verték egy üveggel. Az áldozat kisebb sérülést szenvedett. A rendőrség feltételezi, hogy most is idegengyűlölet állt az eset hátterében, tanúk szerint ugyanis idegenellenes megjegyzések hangzottak el a tettesek részéről.

Szidalmazás a hangpostán

Indiai diákot támadtak meg Szentpéterváron

Egy indiai diákot támadtak meg szerda éjjel Szentpétervár belvárosában. „Az incidenst a városi mentőszolgálat jelentette. A 23 éves Najangi Koomart súlyos, késelésből származó nyaksérülésekkel szállították kórházba. A fiatalember a Mechnikov Orvosi Akadémia hallgatójaként tartózkodott a városban” – jelentette a helyi rendőrség.

A diák éppen egy belvárosi hostelbe tartott, mikor támadás érte párszáz méterrel odébb. Koomar élete nincsen veszélyben, de hamarosan meg kell őt műteni, számolt be az Interfax hírügynökség.

A berlini Warschauer Straße metrómegállónál történt eset ezért kap a szokottnál nagyobb figyelmet, mert még mindig élet és halál között lebeg az az etióp származású német fiatalember, akit húsvét vasárnap hajnalban egy potsdami villamosmegállóban sebesítettek meg életveszélyesen.

A német-etióp vízmérnök közvetlenül az atrocitás előtt, vagy még aközben is, megpróbálta telefonon elérni a feleségét. A vonal másik végén a hangposta rögzítette az elhangzott szidalmakat.

A verekedést megelőző szóváltás hanganyagát http://www.internetwache.de/fm/85/PotsdamOb.mp3 a rendőrség közzé is tette az interneten, hogy arról a tettesek esetleg felismerhetők legyenek, de egyelőre nincs forró nyom.

Szőke hajú kékszeműek

”Egyelőre nem lehet biztonsággal kijelenteni azt, hogy az etióp fiatalember rasszista erőszak áldozatává vált” – figyelmeztetett Wolfgang Schäuble belügyminiszter. Mint mondta: Németországban erőszak áldozatává válnak „kékszemű és szőke hajú emberek is, s a tettesek részben nem német állampolgárok”.

A miniszter összefoglalóan azt mondta: nem szabad diszkriminálni senkit, legyen az külföldi vagy német, az erőszak ellen azonban határozottan fel fognak lépni. Schäuble utalt arra, hogy a jelek szerint a szélsőséges nézetek főként az egykori kelet-német tartományokban terjednek, ahol kevés külföldi él.

A német ifjú szocialisták vezetője a belügyminiszter nyilatkozatait a szélsőjobboldali erőszak elfogadhatatlan elbagatellizálásának nevezte.

A nagy visszhangot kiváltó potsdami eset már most rombolta a Berlinhez közeli település imázsát. Egy őszre tervezett orvoskongresszus szervezői azon gondolkodnak, ne keressenek-e más helyszínt a rendezvénynek. Egy nigériai kormánydelegáció pedig lemondta a brandenburgi fővárosba foglalt szállodai szobáit.

A polgármester az erőszak ellenes mozgalom képviselőivel szolidaritási tüntetést szervezett péntek délutánra, a lakosság pedig adományokat gyűjt és aláírásaival áll ki a rasszizmus ellen.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft