Alfréd
-2 °C
2 °C

A berlini kormányt is megtámadta a kergemarhakór

2001.01.10. 09:14
A kergemarhakór az állatokon kívül a kormányt is megtámadta Németországban: kedden két miniszter is távozott Gerhard Schröder kabinetjéből. Hat héttel az első megbetegedés felfedezése után az egészségügyi tárca vezetéséről a zöldpárti Andrea Fischer mondott le, a mezőgazdasági minisztérium éléről a szociáldemokrata Karl-Heinz Funke távozik. Fischer beismerte, hibázott a BSE-krízis során. Eközben tízre emelkedett Németországban a kergemarhakórral fertőzött állatok száma, és szakértők szerint ez még nem a válság csúcspontja.
Kedden délután Gerhard Schröder kancellárnál járt Andrea Fischer egészségügyi miniszter és bejelentette, távozik posztjáról. Döntését egyértelműen a kergemarhakór körül kialakult németországi pánik okozta: a hetekben többször is támadás érte a minisztereket a válság kezelése miatt. A kancellár, aki nemrég még kiállt minisztere mellett, ,,szomorúan" fogadta a zöldpárti Fischer lemondását, de tudomásul vette azt.

Fischer beismerte, hibázott

"El kell ismernem, hogy a polgárok bizalma megingott abban, hogy a kormány kezelni tudja-e a BSE-válságot" - jelentette ki a miniszter asszony, és ezzel magára vette a kabinet felelősségét a kergemarhakór kezelésében. Fischer leszögezi, hogy követett el hibákat, ez szerinte mégsem indokolná távozását. Pozíciói az elmúlt hetek történései miatt azonban annyira meggyengültek, hogy nem lenne képes a továbbiakban politikai céljai megvalósítására.

"Remélem, visszalépésem pozitívan befolyásolja a majd a koalíció helyzetét, ezért mondtam le" - jelentette ki a távozó miniszter. Fischer alapvető változásokat szorgalmazott a fogyaszóvédelem és az agrárpolitika terén. ,,A kergemarhakórnak olyan hatást kell gyakorolnia a mezőgazdasági politikára, mint Csernobilnak az atomenergetikára" - hangoztatta zöldpárti politikus.

A mezőgazdasági miniszter korábban boztos volt a nénmet marhahús biztonságában

Ugyancsak feláll a miniszteri bársonyszékből Karl-Heinz Funke (SPD), mezőgazdasági miniszter is, az ő távozásának részletei azonban egyelőre nem ismertek. Csupán annyit jelentett ki, hogy ,,kész szabaddá tenni az utat az újrakezdéshez". Funke novemberben még azt hangoztatta, a német marhahús biztonságos, semmi ok a félelemre. Ezzel szemben Fischer sohasem volt száz százalékig meggyőződve arról, hogy Németország BSE-mentes lenne.

A lemndott egészségügyi minisztert Ulla Schmidt, az SPD eddigi frakcióvezetője követi majd a bársonyszékben - jelentette be szerda reggel Berlinben. Funke utóda Martin Wille államtitkár lehet, az viszont már biztos, hogy átalakítják a tárcát, a jövőben az agrárium az élelmezés és fogyasztóvédelem tartozik majd a hatáskörébe. A zöldek és a szociáldemokraták kedd éjszaka megállapodtak a kormány átalakításáról. A kabinet szóvivője azt azonban cáfolta, hogy teljes átalakításra kerülne sor a szélsőbaloldali múltja miatt támadott Joschka Fischer külügyminiszter és a repülőútjai kapcsán botrányba keveredett Hans Eichel leváltásával.

Újabb kerge marhák

Mindeközben immár tízre emelkedett a kergemarhakórral fertőzött német marhák száma, miután újabb két esetre derült fény. Szerdán tanácskozik a német BSE-válságstáb, a megbeszélés tárgya annak kérdése lesz, hogy indokolt-e teljes egy marhacsorda levágása, ha egy megbetegedést felfedeznek.