Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nőtt a német rasszista bűnesetek száma

2001.02.08. 15:16
Egy német felmérés szerint jelentősen nőtt a rasszista bűnesetek száma az elmúlt év folyamán. Egy közvélemény-kutatás arról számolt be, hogy a keletnémet fiatalok fele szerint a náci rendszernek volt jó oldala is, és Németországban ,,túl sok a külföldi".
Egy német belügyi felmérés szerint - melyet a BBC idézett - 2000-ben 40 százalékkal nőtt a rasszista támadások száma az előző év azonos időszakához képest. Ha ehhez hozzáadjuk a Németországban betiltott náci jelképek használatát is, úgy az esetek száma 45 százalékkal magasabb az előző évben mértnél. 1999 januárja és novembere közt 9456 ilyen eset fordult elő, míg 2000-ben 13 753.

Betiltják az NDP-t?
Múlt héten formálisan is megérkezett az a beadvány a német alkotmánybírósághoz, melynek célja a szélsőjobboldali Nemzeti Demokrata Párt betiltása. A betiltást támogatná a szövetségi kormány és a német törvényhozás felsőháza is. A hatezer taggal bíró, parlamenten kívüli párt azt szeretné, ha a német törvények a német születésűeket részesítenék előnyben - figyelmen kívül hagyva az állampolgárságot -, és véget vetne a bevándorlásnak. A közelmúltban a pártot kapcsolatba hozták skinheadcsoportokkal is. A Német Szövetségi Köztársaságban a háború óta mindössze két politikai pártot tiltottak be: a náci utódpártot rögtön a háború után, és a kommunista pártot 1950-ben.
A rossz keletnémet helyzet a rasszizmus melegágya

Bár a népességnek mindössze 20 százaléka él a keleti tartományokban, az esetek csaknem fele itt fordult elő. A Forsa Intézet felmérése szerint ráadásul a keletiek csaknem fele gondolja úgy, hogy Németországban túl sok a külföldi, míg a nyugatnémeteknek ,,mindössze" negyven százaléka. Pedig a volt NDK területén kevesebb külföldi él - nagyobb viszont a munkanélküliség, és lényegesen alacsonyabb az életszínvonal.

,,A náci rendszernek volt jó oldala is"

A felmérés arról is beszámol, hogy minden második, keleti tartományban élő fiatal úgy gondolja, hogy ,,a náci rendszernek volt jó oldala is". Míg a 14 és 25 év közötti, keleti tartományokban élő fiatalok 47 százaléka vélekedik így, a nyugati területek hasonló korú népessége esetén ez az arány ,,csak" 35 százalék. A középiskolások körében még aggasztóbb a helyzet. A keletnémetek e körbe tartozó fiataljainak 61 százaléka látja úgy, hogy túl sok a külföldi, 62 százalék szerint volt jó oldala is a náci rendszernek, és 15 százalékuk (!) hiszi, hogy a nácizmus, mint olyan, ,,egy jó ideológia".

Otto Schilly belügyminiszter aggasztónak nevezte a jelenséget. A BBC-nek elmondta: a kormányzat fontolóra veszi, hogy csereprogramot indít be a keleti tartományokban élő fiatalok számára, hogy elősegítse a kulturális toleranciát.