Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Német egység: a tízéves évfordulót ünneplik

2000.10.03. 12:08
Újraegyesítésének tízéves évfordulóját ünnepli kedden Németország. Több tízezer ember gyülekezik jelenleg is Berlinben a Brandenburgi Kapunál és Drezdában, ahol az esti órákban megrendezik a hivatalos ünnepségeket. Az ünnepi hangulat azonban nem felhőtlen Németországban, ahol sokan vannak, akik nem tudták követni az utóbbi tíz évben az országban végbement folyamatokat. A német gazdaság erős, de a fejekben még mindig megosztott az ország.
Orbán Viktor és Helmut Kohl a Milleniumi-emlékérem átadásán
Az egyévtizedes múltú egységes Németország jubileumi ünnepségein jelen lesz kedden a világ összes jelentős politikusa, akik valamilyen formában hozzájárultak a közel fél évszázadig kétpólusú, kettészakított Európa mementójává vált ország egyesítéséhez.

Az ünnepi hangulat azonban nem felhőtlen Németországban. Helmut Kohl, a ,,Nagyember", aki szédületes politikai pályafutásával és eredményeivel még életében legendává vált, nem vesz részt az ünnepségen, mert - saját bevallása szerint - nem volna képes beszédet mondani a jeles napon.

Az ünnepségekre nem hívták meg az osztrák kormány egyetlen képviselőjét sem

Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter sajnálatosnak tartja, hogy a német kormány elfeledkezett arról a fontos szerepről, amelyet Ausztria a vasfüggöny lehullásában játszott.

Ausztria és Németország között azt követően romlott meg a viszony, hogy Berlin határozottan kiállt a szankciók mellett, amelyeket az EU tizennégy tagállama hirdetett meg Ausztria ellen a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt kormányban való részvétele miatt. Jörg Haider többször nyíltan sértegette Gerhard Schröder német kancellárt és főleg Joschka Fischer külügyminisztert, s a szankciók feloldása után Wolfgang Schüssel kancellár is tett néhány célzást a német politikusokra.

Joschka Fischer viszont igen éles hangnemben zárkózott el attól, hogy Haider felszólításának eleget tegyen, és bocsánatot kérjen Ausztriától Németországnak a szankciók idején tanúsított magatartásáért, s újra megbélyegezte az Osztrák Szabadságpártot.

Kohl ellen ugyanis jelenleg is eljárás van folyamatban, melynek célja felderíteni azt a rendkívül sötét és szövevényes pénzügyi botrányt, melyre az exkancellár leváltása után derült fény. Kohl tizenhat éves kancellári pályafutása alatt máig tisztázatlan körülmények között szerzett márkamilliókat pártja, a CDU számára. Németország utóbbi évtizedeinek kétségtelenül legnagyobb formátumú politikusa olyan botrányba keveredett, mely árnyékot vet teljes politikai pályafutására, ezért sokan megkérdőjelezik, hogy valóban ő volna a modern Németország atyja.

Németország az elmúlt egy évtizedben soha nem látott átalakuláson ment keresztül. Kelet és Nyugat határai előbb csak hivatalosan, később társadalmilag és gazdaságilag is elmosódtak, a nyugati oldal példátlan tőkeinjekciókkal segítette a kommunista világrész előretolt helyőrségének számító NDK-t. Az ,,osszik" helyzeti előnyüknek köszönhetően, bár negyven évig az egyik legszigorúbb barakkban éltek, villámgyorsan integrálódtak az EU-ba, hadseregük NATO-tag lett.

A keletiek közül azonban sokan túlságosan is gyorsnak találták az átalakulást. A lakosság nagy részét felkészületlenül érte a csatlakozás, mellyel sokan nem tudtak lépést tartani, annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedben a Népszabadság információi szerint minden egyes keletnémet polgárra fejenként 50 000 dollárt költöttek segélyek, befektetések és támogatások formájában, mely - összehasonlításul - több mint harmincszorosa az ugyanebben az időben itthon fejenként elköltött beruházásnak.

Magyar szerep a német egységben
1989 szeptemberében a Németh Miklós vezette magyar kormány külügyminisztere, Horn Gyula megnyitotta az osztrák-magyar határt a keletnémet menekültek előtt. A lépés után az akkor már látványosan bomlásnak indult szocialista Magyarországon végképp bizonyossá vált, hogy végéhez közeledik a negyvenéves szovjet befolyás, hiszen hasonló önálló kezdeményezés a hetvenes-nyolcvanas években elképzelhetetlen lett volna. A '89-es események és az ezek közvetlen eredményeként bekövetkezett magyar rendszerváltozás eseményei, az egyes politikusoknak ebben a folyamatban betöltött szerepének értékelése mára politikai csaták tárgyává vált. A jelenlegi kormánypártok többször megkérdőjelezték a Németh-kabinet szerepét az itthoni átalakulásban, ha politikai érdekeik úgy kívánták. Németország nem lát okot a valós érdemek megtagadására. Orbán Viktor és Horn Gyula kedden együtt vesznek részt Drezdában, a német egység tízéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Gazdasági szakemberek úgy gondolják, hogy a keletiek rosszul gazdálkodtak a hatalmas összegekkel. Tartós fogyasztási cikkeket vettek rajta, házat építettek, egyszóval idejekorán felélték a juttatásokat. A volt NDK-nak nem volt ideje arra, hogy a váltás, a csatlakozás, a demokrácia ne csak a pénztárcákban, hanem a fejekben is jelen legyen, és kialakulhasson a hosszú évtizedekig elnyomás alatt élő emberek tudatában a demokratikus gondolkodás és identitástudat.

A keddi nemzeti ünnep tíz évvel azután, hogy az ünnepségsorozaton a jelenlegi miniszterelnökkel együtt jelenlévő Horn Gyula megnyitotta az osztrák-magyar határt a fogatlanná vált orosz medve gyengeségét megérező menekülő keletnémetek előtt, egy gazdaságilag erős, de társadalmilag továbbra is megosztott Németországot talál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!