Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Megkezdődtek a német választások

2002.09.22. 09:38
Vasárnap reggel nyolc órakor Németországban megkezdődtek a parlamenti választások: 61,2 millió választásra jogosult állampolgárra - köztük 3,3 millió először szavazóra - hárul a feladat, hogy meghatározza a 15. Szövetségi Gyűlés (Bundestag), azaz a képviselőház összetételét.
A legutolsó közvélemény-kutatási adatok szerint a szociáldemokrata párt (SPD) minimális előnyre tett szert a keresztény uniópártokkal (CDU-CSU) szemben, lehetséges koalíciós partnereik, a környezetvédő Szövetség 90/Zöldek, illetve a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) nagyjából egyforma erőt képvisel, tíz százalék alatt. Az egykori keletnémet állampárt (NSZEP) utódszervezeteként is emlegetett Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) a Bundestagba való bekerülésért küzd.

598 képviselői hely sorsa dől el 18 óráig, amikor is bezárnak a szavazóhelyiségek, megkezdődik a szavazatok összeszámlálása. Ekkor közlik első, a választók körében rendezett felméréseiken alapuló prognózisaikat a televíziós állomások, amelyek beköltöztek a Bundestagnak otthont adó Reichstag-épületbe. Az egykor a berlini falnál álló épület ma, vadonatúj kupolájával a német főváros fontos látványossága, s most vasárnap sem zárja be kapuit a látogatók előtt.

18 és 19 óra között kezdik el közölni a televíziós állomások a már megszámolt szavazatok alapján készített előrejelzéseiket, amelyek többé-kevésbé pontosan már a végeredményt is előrevetítik.

Ennek megjóslására e pillanatban senki nem vállalkozik Berlinben: a szövetségi köztársaság, illetve az egyesült Németország történetének legszorosabb választási eredményére számítanak, többféle lehetséges koalíciós változattal.

A választók egy szavazólapon két voksot adhatnak le: az egyikkel választókerületük egyéni képviselőjelöltjei közül választanak, a másikkal pártra szavaznak. Ez utóbbi szavazatok határozzák meg a Bundestag összetételét. Várhatóan magas lesz a voksaikat levélben beküldők száma.

Az országos választáson kívül az északi Mecklenburg-Elő-Pomerániában 1,4 millió választásra jogosult polgár a tartományi parlament összetételéről is szavaz, Hessen tartományban pedig helyi érdekű kérdésekről is döntenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?