Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Fenyegetik a német muzulmánokat

2006.08.23. 11:06
A vasúti merényletkísérletek ügyében nyomozó német hatóságok meg vannak győződve arról, hogy a merényletkísérletek két elkövetője nem magányosan cselekedett, hanem egy iszlám terrorista szervezet megbízásából helyezett el robbanóanyagot tartalmazó bőröndöket két regionális vonaton.

Egyértelműen iszlám háttérre gyanakszanak a német hatóságok az országban tervezett vasúti merényletkísérletek kapcsán, szerdai berlini értesülések szerint elsősorban ebben az irányban folytatják a nyomozást.

Ezt erősítette meg televíziós nyilatkozatában a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) illetékese, utalva arra is, hogy a dortmundi és koblenzi merényletkísérletek két értelmi szerzője egyaránt libanoni állampolgár. Egyiküket a hatóságok már a hét végén őrizetbe vették - azóta gyilkossági kísérlet, valamint terrorista szervezetben való tagság címén vádat is emeltek ellene -, míg a másik, ugyancsak azonosított gyanúsított külföldre - a hatóságok szerint a Közel-Keletre - menekült.

Egyes értesülések szerint mindketten egy Iszlám Felszabadítási Párt elnevezésű szervezethez tartoznak, amelynek központja Libanonban van, de sejtjei megtalálhatók több európai országban is. A német hatóságok által nyilvántartott csoportosulás Izraelt tekinti a legfőbb ellenségnek, és megsemmisítését tűzte ki célul.

Erősödik az aggodalom

A belügyminisztérium állítólag már három évvel ezelőtt betiltotta a németországi sejt tevékenységét, de azt igazából nem oszlatta fel. Minisztériumi források szerint a terrorista szervezetnek mintegy háromszáz híve tartózkodik Németországban.

A hatóságok ugyanakkor más "iszlám szálak" után is nyomoznak, kezdettől fogva ugyanis az a meggyőződésük, hogy a merényletkísérletek két elkövetője nem magányosan cselekedett, hanem egy terrorista szervezet tagjaként, illetve megbízásából helyezett el robbanóanyagot tartalmazó bőröndöket két regionális vonaton. A detonáció végül műszaki hiba miatt nem következett be, de a merényletkísérletek rengeteg halálos áldozatot követelhettek volna.

A nyomozás említett irányával párhuzamosan erősödik az aggodalom, illetve félelem a Németországban élő muzulmánok körében, akik mind több nyílt fenyegetésre panaszkodnak. A németországi muzulmánok tanácsának vezetője elítélte az érezhetően erősödő hisztériát és "általános gyanakvást a muzulmánokkal szemben". Szavai szerint mindez egyformán tapasztalható a politika és a társadalom részéről. Rendkívül súlyos hibának nevezte, hogy a hatóságok egy bűncselekmény elkövetését egy valláshoz akarják kötni.