Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Börtön két cseh neonáci újságírónak

2008.09.25. 16:25
Letöltendő börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön két férfit Csehországban egy neonáci internetes újság kiadásáért. Mindkét "főszerkesztő" nyíltan vallta a náci eszméket.

Erik Sedlácek három, míg Libor Budík két évet kapott azért, hogy 2003-ban és 2004-ben főszerkesztői voltak a Poslední  generace (Utolsó Generáció) című neonáci internetes újságnak - döntött a városi bíróság csütörtökön a délkelet-csehországi Havlíckuv Brodban.

Sedlácek ügyvédje az ítélet kihirdetése után azonnal megfellebbezte azt, míg Budík képviselője később dönt.

A testület szerint az internetes újságban zsidóellenes gyűlöletet keltő írások jelentek meg, amelyek nyíltan megkérdőjelezték a holokausztot, s a zsidók megsemmisítésére szólítottak fel.

A bíróság úgy véli: bizonyítható, hogy ilyen írások megjelentetésével a vádlottak megsértették az emberi szabadságjogokat védő paragrafust. Mindkét "főszerkesztő" nyíltan vallja, hogy a náci eszmék híve.

A két elítélt közül Sedlácek a csehországi neonáci körök ismert és vezető alakjai közé tartozik. Tavaly ősszel a fő szervezője volt annak a prágai Zsidóvárosba tervezett menetnek, amellyel cseh neonácik a hírhedt németországi Kristályéjszaka évfordulójáról szerettek volna megemlékezni. Sedlácek az idei októberi regionális választásokon a Vysocina régióban a szélsőséges Munkáspárt listájának második számú jelöltje. Csehországban a neonáci csoportosulásoknak rendőrségi becslések szerint mintegy 6000 aktív tagjuk van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!