Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Börtön két cseh neonáci újságírónak

2008.09.25. 16:25
Letöltendő börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön két férfit Csehországban egy neonáci internetes újság kiadásáért. Mindkét "főszerkesztő" nyíltan vallta a náci eszméket.

Erik Sedlácek három, míg Libor Budík két évet kapott azért, hogy 2003-ban és 2004-ben főszerkesztői voltak a Poslední  generace (Utolsó Generáció) című neonáci internetes újságnak - döntött a városi bíróság csütörtökön a délkelet-csehországi Havlíckuv Brodban.

Sedlácek ügyvédje az ítélet kihirdetése után azonnal megfellebbezte azt, míg Budík képviselője később dönt.

A testület szerint az internetes újságban zsidóellenes gyűlöletet keltő írások jelentek meg, amelyek nyíltan megkérdőjelezték a holokausztot, s a zsidók megsemmisítésére szólítottak fel.

A bíróság úgy véli: bizonyítható, hogy ilyen írások megjelentetésével a vádlottak megsértették az emberi szabadságjogokat védő paragrafust. Mindkét "főszerkesztő" nyíltan vallja, hogy a náci eszmék híve.

A két elítélt közül Sedlácek a csehországi neonáci körök ismert és vezető alakjai közé tartozik. Tavaly ősszel a fő szervezője volt annak a prágai Zsidóvárosba tervezett menetnek, amellyel cseh neonácik a hírhedt németországi Kristályéjszaka évfordulójáról szerettek volna megemlékezni. Sedlácek az idei októberi regionális választásokon a Vysocina régióban a szélsőséges Munkáspárt listájának második számú jelöltje. Csehországban a neonáci csoportosulásoknak rendőrségi becslések szerint mintegy 6000 aktív tagjuk van.