Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Betiltanák a neonácikat a németek

2008.04.18. 10:15
A német lakosság háromnegyede egyetértene a Németországi Nemzeti Párt (NPD) betiltásával. A szövetségi parlament (Bundestag) balodali erői is támogatnák az NPD feloszlatását, míg a konzervatívok kontrollálhatóbbnak tartják a legálisan működő szélsőjobbos törpepárot.

A ZDF német közszolgálati tévéállomás pénteken nyilvánosságra hozott közvéleménykutatása szerint az emberek 74 százaléka üdvözölné az extrém-jobboldali, idegenellenes eszméket hirdető Németországi Nemzeti Párt (NPD) betiltását. A válaszadók 66 százaléka úgy véli, hogy az ultranacionalista, nyíltan neonáci ideológiát propagáló NPD veszélyt jelent az európai demokráciára. Pártpolitikai hovatartozástól függetlenül, csak a német polgárok 22 százaléka ellenzi az NPD feloszlatását.

Németországban már régen viták forrása, hogy miként bánjanak a történelmi, demokratikus pártok az immáron több tartományi parlamentbe bekerült NPD-vel. Az e heti, Bad Saarow-ban tartott belügyminiszteri konferencián a többségben lévő konzervatív tartományi belügyminiszterek (CDU/CSU) kiálltak azon elképzelésük mellett, hogy a legálisan működő, sötét eszméket hirdető törpepárt jobban kontrollálható legális körülmények között. A baloldal, így főleg a szociáldemokraták (SPD) viszont az NPD betiltását sürgetik - eddig eredménytelenül.

A két német állam 1990-es újraegyesítése óta, a szélsőjobboldali erőszakos bűncselekményeknek már több, mint 130 halálos (gyakorta külföldi) áldozata volt a szövetségi köztársaságban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!