Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Betiltanák a neonácikat a németek

2008.04.18. 10:15
A német lakosság háromnegyede egyetértene a Németországi Nemzeti Párt (NPD) betiltásával. A szövetségi parlament (Bundestag) balodali erői is támogatnák az NPD feloszlatását, míg a konzervatívok kontrollálhatóbbnak tartják a legálisan működő szélsőjobbos törpepárot.

A ZDF német közszolgálati tévéállomás pénteken nyilvánosságra hozott közvéleménykutatása szerint az emberek 74 százaléka üdvözölné az extrém-jobboldali, idegenellenes eszméket hirdető Németországi Nemzeti Párt (NPD) betiltását. A válaszadók 66 százaléka úgy véli, hogy az ultranacionalista, nyíltan neonáci ideológiát propagáló NPD veszélyt jelent az európai demokráciára. Pártpolitikai hovatartozástól függetlenül, csak a német polgárok 22 százaléka ellenzi az NPD feloszlatását.

Németországban már régen viták forrása, hogy miként bánjanak a történelmi, demokratikus pártok az immáron több tartományi parlamentbe bekerült NPD-vel. Az e heti, Bad Saarow-ban tartott belügyminiszteri konferencián a többségben lévő konzervatív tartományi belügyminiszterek (CDU/CSU) kiálltak azon elképzelésük mellett, hogy a legálisan működő, sötét eszméket hirdető törpepárt jobban kontrollálható legális körülmények között. A baloldal, így főleg a szociáldemokraták (SPD) viszont az NPD betiltását sürgetik - eddig eredménytelenül.

A két német állam 1990-es újraegyesítése óta, a szélsőjobboldali erőszakos bűncselekményeknek már több, mint 130 halálos (gyakorta külföldi) áldozata volt a szövetségi köztársaságban.