Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Élő adásban verték meg a muzulmán képviselőt

2003.01.11. 17:41
Adel Smith, az olaszországi muzulmán kisebbség radikális szövegeiről hirhedt képviselője éppen egy veronai helyi televízió studiójában nyilatkozott, amikor rátámadtak az újfasiszta Forza Nuova tagjai.
Olasz szélsőjobboldali fiatalok több mint húszfős csoportja péntek este betört egy veronai helyi televízió stúdiójába, és megverte az élőben közvetített televíziós beszélgetés egyik résztvevojét, az olaszországi muzulmánok szövetségének, egyébként gyakran kemény sértéseket is megfogalmazó vezetőjét és munkatársát.

Adel Smithnek és Massimo Zucchinak többször az arcába vágtak, majd rúgdosták őket. A rendőrség szombati közlése szerint hat támadót letartóztattak, és további tizenhét gyanúsítottat azonosítottak, akik valamennyien a Forza Nuova (Új Erő) nevű újfasiszta mozgalom tagjai.

"Ha meghalunk is.."

Smith a támadás után megcibált ruházatával azonnal visszaállt a TeleNuovo tévéadó kamerái elé, és az adás folytatódott. "Eszméink védelmében nemcsak a verés elviselésére vagyunk hajlandók, hanem meghalni is" - jelentette ki dacosan. Bezúzott és vérző arccal ott állt mellette Zucchi is.

A hatóságokat és a helyi tisztségviselőket megdöbbentette a támadás. Luigi Vinco, a TeleNuovo vezetője elmondta: szégyelli magát amiatt, hogy ilyesmi elofordulhatott az észak-olasz városban.

Feszület és feszültségek

Smith közismert arról, hogy gyakran bírálja Izraelt és a katolikus egyházat, sőt gúnyolódik és megbotránkoztató megjegyzéseket tesz. Egy alkalommal "két fadarabra függesztett kis testnek" nevezte a feszületet. A hét végén is aktív résztvevője volt egy élő televíziós adásban lezajlott tettlegességnek, akkor összeverekedett beszélgetőpartnerével. Smith azt állítja, hogy az általa vezetett szervezet több mint ötezer embert képvisel, és politikai párttá akarnak alakulni. Korábban már több muzulmán vezet elhatárolta magát Smithtől.