Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Nem tiltják be a neonáci pártot Németországban

2003.03.18. 12:23
Elutasította a szélsőjobb Nemzeti Demokrata Párt betiltását célzó parlamenti indítványt kedden a német alkotmánybíróság. A neonácik azt állítják, hogy a kormány provokátorokat juttatott a pártba.
A Gerhard Schröder vezette kormány komoly erőfeszítéseket tett a Németországban neonácinak tartott Nemzeti Demokrata Párt törvényen kívül helyezéséért. A kezdeményezést főleg az indokolta, hogy 2000-ben számos rasszista felhangú bűncselekmény történt az országban. A törvényhozás mindkét háza már 2001-ben petícióban fordult az alkotmánybírósághoz, hogy tiltsák be a pártot, mert az "veszélyt jelent a német demokráciára". A Nemzeti Demokrata Párt az állítja, hogy a kormány lejárató kampányának áldozata.

Beépített emberek

Körülbelül egy évvel ezelőtt kiderült, hogy a kormány informátorokat épített be a Nemzeti Demokrata Pártba. A párt azt állítja, hogy a téglák provokációkban vettek részt, gyújtóhangú beszédeket tartottak, és agresszív neonácikat hívtak a párt rendezvényeire, hogy ezzel is a kormány lejárató hadjáratát segítsék elő. Schröderék tagadják a provokációkat.

Elégedetlenség

"A betiltást célzó kezdeményezést elutasítottuk" -jelentette be Winfried Hassemer, az alkotmánybíróság elnöke kedden. A héttagú testületnek kétharmados többséggel kellet volna a tárgyalás folytatása mellett döntenie, de három tagja szerint az eljárást nem lehet lefolytatni a beépített informátorok miatt. Hassemer azonban hozzátette, hogy a mostani döntés nem arról szól, hogy a Nemzeti Demokrata Párt alkotmányellenesen működik vagy sem. Szerinte ez csak a kormány módszereivel való elégedetlenséget tükrözi. Az elmúlt 50 évben nem próbáltak pártot betiltani Németországban.

Nemzeti Demokrata Párt

A Nemzeti Demokrata Párt, mint bejegyzett szervezet részesül állami juttatásokból, és felvonulásokat is tarthat német városokban. A párt a háború után 1969-ben szerepelt a legjobban a választásokon, akkor 4,3 százalékot ért el, adta hírül a BBC.