Szilárda
-4 °C
2 °C

Szétverték a rendőrök a Tibetért tüntetőket

2008.03.30. 15:06
Tibet kínai megszállása és a tibeti szabadságjogok megsértése miatt tiltakozó tüntetőket vert szét a rendőrség a kínai nagykövetség vízumokat kiállító irodájánál Katmanduban.

Rendőrök verték szét vasárnap a katmandui kínai nagykövetség vízumirodáját megrohamozó tibeti tüntetőket. A nepáli hatóságok szerint a tüntetésben mintegy 200-an vettek részt, köztük számos buddhista szerzetes. Összesen 130 tüntetőt vettek őrizetbe, de egy szóvivő szerint még a nap folyamán szabadon engedik őket.

Kattintson a képekért!

Mint az egyik szerzetes elmondta, azt követelték, hogy Peking vessen véget a tibetiek elleni erőszaknak és engedje be az újságírókat a tartományba. Az összecsapásban több tiltakozó és rendőr is megsebesült.

Nepál, ahol mintegy 20 ezres lélekszámú tibeti közösség él, elismeri Kína fennhatóságát Tibet felett, és éppen ezért a helyi szervek igyekeznek megakadályozni minden Kína-ellenes tüntetést. Ugyanakkor minden évben közel 2500 tibeti kel át a Himaláján, hogy menedéket találjanak a Kína és India között fekvő királyságban.

Athén

Eközben Athénban Tibetet támogató aktivisták kis csoportja megpróbálta megakadályozni az olimpiai láng átadását a kínai szervezőknek. Az Akropolisz lábánál fekvő márványstadionnál néhány tüntető megpróbálta áttörni a rendőrkordont, de kísérletük kudarcba fulladt, és azonnal őrizetbe vették őket.

A tüntetők tibeti zászlókat lengettek, valamint olyan jelszavakat kiabáltak, mint "Szabadságot Tibetnek!" vagy "Kína tűnj el Tibetből!".

Pekingben is

Vasárnap Pekingben huszonhat, a közelmúltbeli Kína-ellenes tüntetésekben való részvétellel gyanúsított személyt vettek őrizetbe, továbbá fegyvert, lőszert, robbanóanyagot foglaltak le egy Kína délnyugati részén fekvő kolostorban. A rendőrségi rajtaütést a Szecsuán tartománybeli Aba kolostorban hajtották végre. Az itt élő buddhista szerzetesek a kínai hatóságok szerint részt vettek a március 16-i lhászai zavargásokban.

A tibeti erőszakos cselekményben hivatalos pekingi adatok szerint 19-en haltak meg, a száműzött tibetiek szerint viszont a megtorlásnak legalább 140 halottja volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!