Ágnes
-1 °C
2 °C

Folytatódik a nepáli válság

2006.04.23. 08:44
A Gianendra király hatalma elleni tüntetések folytatódásának megakadályozása érdekében szinte egész vasárnapra kijárási tilalmat rendeltek el a nepáli hatóságok az ország fővárosában, Katmanduban.

Az ellenzéki erők vasárnapra is tüntetést szerveztek az uralkodó ellen. Bár a nepáli kormány helyi idő szerint szombat déltől nyolcórás kijárási tilalmat rendelt el a fővárosban, Katmanduban - ahogy az elmúlt két hétben szinte folyamatosan - a nap folyamán is több tízezren tüntettek Gianendra király hatalma ellen. A biztonsági erők hiába próbálták feltartóztatni a tömeget, az tovább áramlott a város központi részén fekvő, katonák által védett királyi palota felé. A katonáknak csak egy kilométerre a palotától sikerült szétoszlatniuk a tüntetőket gumiköpennyel bevont lövedékek és könnygáz bevetésével. A biztonsági erők értesülések szerint éleslőszert is használtak a tiltakozók ellen, akik közül több mint százötvenen megsebesültek.

Alkotmányt alkotnának

Előzőleg a nepáli ellenzéki pártszövetség elutasította a himalájai királyság uralkodójának a miniszterelnök-jelölésre vonatkozó ajánlatát, és közölte, a tüntetések folytatódnak. A király még pénteken televíziós felhívásban azt ajánlotta a hét pártból álló tömörülésnek, állítsanak ők miniszterelnök-jelöltet.

"A nyilatkozatnak nincs jelentősége" - mondta Girija Prasad Koirala, az ellenzéki szövetséghez tartozó legnagyobb párt, a Nepáli Kongresszus képviselője, egykori kormányfő. "Nem fogjuk elfogadni (az ajánlatot), folytatni fogjuk a tiltakozást" - szögezte le Madhav Kumar Nepal, a szintén ellenzéki Nepáli Kommunista Párt főtitkára. A politikai pártok szerint alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztására, és új alkotmány megszövegezésére van szükség.

Korrupció ellen teljhatalom

A Kínával és Indiával határos himalájai ország 1990-től a múlt év februárjáig alkotmányos monarchia volt, ám akkor az uralkodó magához ragadta a hatalmat, és korlátozta a polgári szabadságjogokat. Arra hivatkozott, hogy a maoista lázadás és az államszervezetben uralkodó korrupció megfékezése érdekében van szüksége a teljhatalomra.