György
14 °C
24 °C

Balesetnek minősítették a nepáli király-családirtást

2001.06.03. 19:14
Balesetnek minősítette a nepáli királyi családban véghezvitt vérengzést a királyi feladatokat ideiglenesen ellátó Gianendra herceg vasárnapi hivatalos közleményében. Korábbi információk szerint a válságos állapotban kórházban fekvő és szombaton királlyá nyilvánított Dipendra herceg egy családi vitában ragadott fegyvert, és végzett apjával, Birendra királlyal, a királynéval és a család hét más tagjával. A viszály Dipendra leendő feleségének kiválasztása miatt robbant ki a herceg és édesanyja között.
Gianendra régens közleménye szerint egy "automata fegyverből származó véletlen lövések sebesítették meg" a királyi család tagjait. A tájékoztató megfogalmazása szerint a súlyos sérülteket kórházba szállították, de már nem tudtak rajtuk segíteni.

Nepálban ötnapos gyász van érvényben, miután szombat este a Bagmati szent folyó partján elhamvasztották a súlyos incidensben elhunytakat. A 22 milliós országot a királyi család tragédiája miatt a belső stabilitás súlyos megingása fenyegeti, mivel a kormányra korrupciós vádak nehezednek, és fokozódik a maoista lázadás is. Birendra ugyan 1990 - a brit típusú alkotmányos monarchia megteremtése - óta leginkább csak ceremoniális szerepet töltött be, de elemzők szerint stabilizáló tényező volt a nepáli demokrácia első évtizedében - a lakosság körében szívesen hívták "kedves királynak".

Vasárnap Giridzsa Praszad Koirala kormányfő nyugalomra intette a lakosságot. Egyúttal bizodalmát fejezte ki, hogy a tragikus történtek részleteiről a közvéleményt is időben és kellő alapossággal tájékoztatják.