Emőke
-4 °C
9 °C

Kijárási tilalom Nepálban

2001.06.05. 11:16
Újabb kijárási tilalommal próbálják lecsillapítani a felbolydult nepáliakat, miután pénteken eddig tisztázatlan körülmények között kitört palotai lövöldözésben meghalt az egész királyi család. A kevésbé népszerű új király televíziós beszédben próbálta népét maga mellé állítani. A nepáliak tizenhárom napig gyászolják halottaikat.

Félnapos kijárási tilalmat léptettek életbe kedden a nepáli hatóságok, miután a hétfői koronázási ünnepségek után tömegtüntetés kezdődött, és hosszan tartó utcai zavargások törtek ki. Két ember meghalt, tizenkilencet kórházban ápolnak. A kijárási tilalommal a további utcai megmozdulásokat akarják meggátolni.

A nepáli rohamrendőrség, a BBC tudósítása szerint, a fővárosban, Katmanduban folyamatosan a üres utcákat járja és a kijárási tilalom megszegőit keresi. Az emberek többnyire otthonukban húzzák meg magukat: nem múlt el felháborodásuk, de tartanak a súlyos büntetésektől. A kijárási tilalom megszegőinek egy hónapos börtönbüntetés járt, és a letartóztatásnak ellenállókat a rendőrség helyben lelőheti.

A hiányos magyarázatok utcai zavargásokhoz vezettek

Pénteken eddig tisztázatlan körülmények között lövöldözés tört ki a palotában, amelyben az uralkodó királyi család tagjai életüket vesztették. Az első jelentések szerint Dipendra trónörökös követte el a szörnyű gyilkosságokat, miután veszekedés tört ki felesége kiválasztása körül. A gyilkosságok elkövetése után Dipendra maga ellen fordította a fegyvert, a kómába esett férfi hétfőn hajnalban hunyt el. A királyi belső titkos tanács Gianendrát, a halott király bátyját nevezte meg régensnek, majd Dipendra halála után királynak.

A meglehetősen hiányos hivatalos magyarázatok utcai zavargásokhoz, tüntetésekhez vezettek. Gianendra király első televíziós beszédében a demokrácia és az alkotmányos monarchia mellett tette le voksát, és teljes körű vizsgálatot rendelt el a tragédiák ügyében. Egyébként a jelenlegi király feleségét és további három rokonát kórházban ápolják a pénteken szerzett sérüléseik miatt.

A király egy hindu isten földi reinkarnációja

A nepáli hagyományok szerint a király egy hindu isten földi megtestesítője, így az nem szennyezheti be kezét bármiféle földi bűncselekménnyel. A tudat, hogy a hindu isten megtestesítője, Gianendra, valamiféle horribilis összeesküvés kieszelője és gyilkosság elkövetője, sokak számára emészthetetlen. Elfogadhatatlan az is, hogy a trón várományosának, Gianendra király legnagyobbik fiának, Parasznak több, halált okozó autóbalesete is volt.

Tizenhárom napig gyászolnak

A király elismerte, hogy a lövöldözés körülményeit tisztázó tényeket elhallgatták, miután "alkotmányos és törvényességi nehézségek lépek fel a történtek megmagyarázásakor". Az új király ötnapos állami gyászt rendelt el, a Katmandu Post napilap szerint ez az idő meghosszabbítható. A vallási hagyomány szerint az összes nepálinak tisztelettudóan három napig gyászolni kell, a férfiaknak a gyász jeléül le kell borotválni fejüket. A szertartások tizenhárom napig tartanak majd, ezalatt a zászlókat is félárbocra eresztik.