Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Részegen irtotta ki családját a nepáli trónörökös

2001.06.07. 15:21
A múlt pénteki nepáli lövöldözés két túlélőjének vallomása szerint a részeg trónörökös, Dipendra ámokfutása okozta családtagjainak halálát. A nyilvános vallomásokat egy pénteken kezdődő háromnapos kivizsgálás követi.

A múlt pénteki nepáli lövöldözés két túlélőjének egybehangzó állításai szerint a részeg trónörökös, Dipendra látszólag ok nélküli ámokfutása okozta a királyi család kilenc tagjának, köztük apjának, Birendra királynak halálát. A BBC-nek az elhunyt király nagybátyja, Maheswar Kumar Singh erősítette meg, hogy Birendra király idősebb fia, a trónörökös Dipendra okozta a tragédiát, mikor egy automata fegyverrel tüzet nyitott.

A trónörökös több sorozatot leadott a fegyverből

A nagybácsi elmondása alapján a család a vacsora előtti italokat fogyasztotta, mikor Dipendra terepjáró ruhában, félautomata gépfegyverrel a kezében bejött a szobába. A trónörökös a nagybácsi mellett megállt, és miután egyet lőtt a mennyezetbe, apjára, a királyra irányította a fegyverét, és egy egész sorozatot ürített ki a tárból.

Egy pillanatra Dipendra abbahagyta a lövöldözést, mikor valaki benyitott a szobába, de újra tüzet nyitott. A véletlenszerű sorozatlövések folytatódtak, feltehetően a kinti őrök is fejveszteve lövöldözni kezdtek.

A lövöldözés okát senki sem ismeri: a nagybácsi korábban beszélt Dipendra trónörökössel, de semmi különös nem tűnt fel neki a férfi viselkedésében. Korábban azt feltételezték, hogy Dipendra menyasszonya miatt került összetűzésbe apjával.

Dipendra részeg volt

Egy másik szemtanú és túlélő, Rajiv Shahi szerint az ámokfutás két percig tartott, majd Dipendra főbe lőtte magát. Shavi szerint Dipendra trónörökös részeg volt, mikor fegyvert fogott. A férfi, aki a meghalt király testvérének veje volt, orvos lévén, Birendra királyt próbálta megmenteni, ám a sebek halálosnak bizonyultak.

Szerdán két országos napilapban jelentek meg magyarázatok a tragédiáról, az újságok azonban nem fedték fel forrásaikat. A mostani király utasítására péntektől három napon át egy vizsgálóbizottság fogja a tragédia körülményeit kutatni.

A nepáli nép számára nehéz elfogadni, hogy kedvenc trónörökösük ámokfutása okozta az általuk különösen tisztelt királyi család halálát. A zavargásokat a kijárási tilalmak fékezték meg.